Liderii UE nu au ajuns la un acord privind posibilitatea unor deficite mai mari pe fondul crizei migranţilor

Liderii Uniunii Europene au discutat asupra posibilităţii de a permite statelor zonei euro să aibă deficite mai mari pentru a face faţă costurilor crizei migraţiei, au declarat joi oficiali ai UE, însă nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 24 sept. 2015, 06:26
Liderii UE nu au ajuns la un acord privind posibilitatea unor deficite mai mari pe fondul crizei migranţilor

De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranţi au ajuns în UE, plecând din ţările lor din cauza războiului şi a sărăciei, scrie Agerpres.

La 11 septembrie, miniştrii de finanţe ai UE au cerut Comisiei Europene, executivul UE, să ia în considerare impactul acestei situaţii de urgenţă când va analiza bugetele naţionale în săptămânile următoare.

Chestiunea a fost discutată de liderii UE într-o reuniune privind criza migraţiei. ‘Ceea ce a fost discutat şi menţionat de mai mulţi vorbitori este faptul că acest cost suportat de ţări din cauza situaţiei refugiaţilor ar trebui luat în calcul în Pactul de stabilitate’, a declarat după reuniune cancelarul austriac Werner Faymann, precizând că susţine o astfel de măsură.

‘Ţările ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de anumite excepţii şi să li se recunoască anumite calcule, dar nu a existat un acord astăzi’, a spus Faymann.

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care răspunde de supervizarea bugetelor din zona euro, a fost de acord să examineze impactul economic al crizei migraţiei şi să-şi prezinte concluziile la 5 octombrie, când miniştrii din zona euro se vor reuni în Luxemburg.

Statele din zona euro urmează să-şi înainteze proiectele de bugete Bruxellesului la 15 octombrie.

Cancelarul german Angela Merkel a fost prudentă din acest punct de vedere. ‘Trebuie să verificăm foarte atent şi trebuie să vedem care sunt de fapt costurile. Nu am încă o poziţie fermă în privinţa acestui subiect’, a declarat ea după reuniunea de joi.

De altfel, prudenţa a fost predominantă în declaraţiile oficialilor UE. ‘Este încă foarte dificil de estimat impactul evenimentelor în desfăşurare asupra finanţelor publice ale statelor membre’, a declarat un oficial de rang înalt.

‘În acest stadiu opinia noastră este că nu există suficiente informaţii pentru a ajunge la concluzia că ar trebui activată ca principiu o anumită clauză de derogare în pact’, a adăugat oficialul UE.

Comisia Europeană are autoritatea să trimită înapoi proiectele de buget şi să solicite schimbări, datorită noilor reguli adoptate după criza datoriei din 2009-2014 din zona euro. Dacă executivul comunitar admite existenţa unor ‘circumstanţe excepţionale’, le poate permite statelor membre să aibă deficite mai mari, dar sub limita de 3% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, unul dintre principalii furnizori de servicii IT&C din România, membru al grupului Deutsche Telekom AG, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri la finalul anului 2021.......
Vechea termocentrală Mintia va fi scoasă la licitație în iulie, preț de pornire 91 mil. euro. Cine e interesat
Vechea termocentrală Mintia va fi scoasă la licitație în iulie, preț de pornire 91 mil. euro. Cine e interesat
Termocentrala Mintia, oprită definitiv primăvara trecută, va fi scoasă la licitație, iar cumpărătorul activelor va ...
Michael Topolinski contestă licitația adjudecată de SIF Banat-Crișana pentru terenul fostei fabrici Tutunul Românesc
Michael Topolinski contestă licitația adjudecată de SIF Banat-Crișana pentru terenul fostei fabrici Tutunul Românesc
Tabogo Property, companie deținută de investitorul canadian Michael Topolinski, a depus astăzi, 23 mai, o contestație ...
Vânzările Kingfisher prin Brico Depot România continuă să crească și post pandemie. La nivel de grup, trendul este negativ
Vânzările Kingfisher prin Brico Depot România continuă să crească și post pandemie. La nivel de grup, trendul este ...
Brico Depot, lanțul de magazine de bricolaj operat de compania britanică Kingfisher, continuă pe un trend pozitv al vânzărilor, ...