1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

Liderii UE promit că vor ajunge până la sfârşitul anului la un acord privind băncile cu probleme

Liderii UE au reiterat, vineri, angajamentul că vor ajunge până la sfârşitul anului la un acord referitor la modul în care vor fi tratate băncile cu probleme financiare, înţelegerea fiind necesară înainte ca Banca Centrală Europeană (BCE) să preia supraveghera sectorului financiar din zona euro.

25 oct, 2013 | Mediafax

Membrii UE au propus anul trecut ca BCE să deţină atribuţii de supraveghere, primul pas către o uniune bancară mai amplă. Comisia a cerut ulterior înfiinţarea unui mecanism unic de lichidare a băncilor care nu pot fi salvate.

Statele trebuie să decidă cum protejează băncile cu probleme, astfel încât testele de stres pe care le va derula BCE pentru cele mai importante instituţii de credit să nu sperie investitorii, potrivit Bloomberg. Preşedintele BCE, Mario Draghi, care a susţinut un discurs la reuniunea liderilor europeni joi seara, a avertizat săptămâna aceasta că unele bănci trebuie "să pice testele" pentru ca evaluarea să fie credibilă.

"Următorul pas crucial pentru uniunea bancară va fi Mecansmul Unic de Lichidare, deoarece odată ce supravegherea este europeană, nu putem lăsa ca problema băncilor în colaps să fie rezolvată la nivel naţional. Statele membre s-au angajat să ajungă la un acord politic asupra propunerii Comisiei până la sfârşitul anului, astfel încât să fie adoptat până la finalul sesiunii parlamentare", a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

Consiliul European va discuta în decembrie mai clar, a declarat premierul italian Enrico Letta.

Liderii europeni se vor reuni din nou la Bruxelles pe 19-20 decembrie.

BCE derulează o evaluare în trei etape a sistemului bancar din zona euro, în cadrul căreia va analiza 130 de instituţii de credit, folosind o rată de adecvare a capitalului de 8%. Banca centrală va efectua în stadiul final o serie de teste de stres împreună cu Autoritatea Bancară Europeană, pentru a determina în ce măsură băncile pot rezista unor scenarii economice adverse.

Odată ce sistemul de supraveghere este funcţional, statele vor putea cere Mecanismului European pentru Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro, să ajute direct băncile. Pentru moment, resursele nu sunt disponibile dacă este nevoie de ele.

Parlamentul European susţine propunerea Comisiei pentru un Mecanism Unic de Lichidare şi un fond central pentru băncile cu probleme, a declarat preşedintele legislativului, Martin Schulz. Parlamentul este pregătit să lucreze pentru a ajunge la o înţelegere cu statele "în lunile următoare", a spus el.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO