Liderii zonei euro nu exclud falimentul Greciei – Reuters

Oficiali europeni de rang înalt au discutat pentru prima dată posibila intrare a Greciei în incapacitate de plată, din cauza impasului în negocierile cu creditorii internaţionali, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - vin, 12 iun. 2015, 20:41
Liderii zonei euro nu exclud falimentul Greciei - Reuters

Oficialii care pregătesc reuniunea Eurogrupului de săptămâna viitoare au stabilit joi seară că există trei posibile scenarii pentru ce s-ar putea întâmpla cu Grecia la sfârşitul acestei luni. Cel mai puţin probabil ar fi încheierea unui acord prin care Grecia să accepte reforme în schimbul tranşei de 7,2 miliarde de euro, evitând astfel intrarea în incapacitate de plată.

A doua posibilitate ar fi o nouă extindere a actualului program de asistenţă financiară, care expiră luna aceasta. Grecia a amânat săptămâna trecută o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi intenţionează să cumuleze într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului în cursul lunii iunie.

A treia posibilitate, discutată oficial pentru prima dată la nivel înalt în UE, ar fi acceptarea ideii că Grecia ar putea intra în incapacitate de plată. Întâlnirea de joi seara s-a încheiat fără adoptarea unei decizii sau a unei concluzii.

Majoritatea oficialilor susţin că este puţin probabil ca reprezentanţii UE, BCE şi FMI să ajungă la timp la un acord, astfel încât Grecia să primească cei 7,2 miliarde de euro, evitând astfel intrarea în incapacitate de plată.

‘Ar însemna ca în următoarele zile să se înregistreze progresele care nu s-au realizat în ultimele săptămâni. Reacţia BCE şi FMI şi a unor state membre este extrem de sceptică’, susţin sursele. Alte surse au declarat că reprezentanţii Greciei s-au angajat să facă tot ce este posibil pentru a se ajunge la un acord la timp. În acest caz s-ar putea semna un acord la reuniunea Eurogrupului din 18 iunie, de la Luxemburg. Chiar şi aşa, susţin oficialii, acordarea tranşei până în 30 iunie ar fi dificilă deoarece este nevoie de timp pentru finalizare tuturor procedurilor necesare.

Prin urmare, al doilea scenariu, care prevede o nouă extindere a actualului program de asistenţă financiară, prin care Grecia va beneficia de cei 7,2 miliarde de euro şi cei 10,9 miliarde de euro puşi deoparte pentru recapitalizarea băncilor elene. Această sumă va fi pusă la dispoziţia Greciei după ce se ajunge la un acord privind reformele.

‘Pentru prima dată s-a discutat un Plan B pentru Grecia’, susţin sursele. Într-un astfel de caz vor fi impuse controale asupra capitalului pentru a se preveni ieşirea unor sume mari în euro din Grecia şi vor fi introduse IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garantează plata acesteia).

Alte surse anonime au declarat recent că ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a avansat posibilitatea ca Grecia să aibă nevoie de o monedă paralelă alături de euro dacă discuţiile cu creditorii internaţionali eşuează.

Schaeuble a menţionat ideea la o recentă reuniunea dar fără a o susţine, susţin sursele. Oficialul german a citat exemplul statului Muntenegru, care foloseşte euro dar nu este membru al zonei euro.

Declaraţiile sugerează că unii oficiali germani se pregătesc pentru cel mai rău scenariu în cazul Greciei. În timp ce cancelarul Angela Merkel se pronunţă pentru menţinerea Greciei în zona euro, Schaeuble a afirmat că nu exclude ieşirea Greciei din blocul comunitar (Grexit).

‘Suntem în mijlocul unor negocieri dificile. Problema este că premierul elen Alexis Tsipras conduce un scuter iar Wolfgang Schaeuble conduce un BMW blindat’, susţine Jacob Funk Kirkegaard, de la Peterson Institute for International Economics în Washington.

Introducerea IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garantează plata acesteia) ar putea face parte din scenariul în desfăşurare în cazul Greciei, susţin analiştii.

Analiştii Goldman Sachs International susţin că aranjamentele valutare din Muntenegru şi Kosovo ca posibile scenarii pentru ‘situaţiile hibride care ar putea apărea în Grecia’. ‘IOU ar putea fi folosite la acoperirea cheltuielilor interne şi ar circula alături de euro’, se arată în raportul Goldman Sachs.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...