Liderul PNL Ludovic Orban depune plângere penală împotriva Ministrului de Externe din cauza cozilor la urme din diaspora

Ludovic Orban a anunțat că depune plângere penală împotriva ministrului de externe Teodor Meleșcanu pentru că se încearcă împiedicarea exercitării dreptului la vot de către românii din diaspora, nevoiți să stea la cozi mari pentru a vota.
Economica.net - Dum, 26 mai 2019, 10:40
Liderul PNL Ludovic Orban depune plângere penală împotriva Ministrului de Externe din cauza cozilor la urme din diaspora

„Am luat decizia de a formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu și împotriva celor care au fost implicați în organizarea votului în diasporă. Este revoltător, strigător la cer cum sunt umiliți românii, frații noștri din diasporă. Este revoltător ca după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul și Ministerul de Externe au premediatat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă”, a anunțat Orban într-un comunicat.

Potrivit acestuia , toată lumea știa că există o intenție de prezență la vot masivă în toate țările în care sunt români plecați la muncă în străinătate, în care sunt comunități de români. „Chiar și în condițiile în care s-a mărit puțin numărul de secții, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot. Numărul de cabine de vot a fost menținut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetățenilor români din diasporă care pot să își exercite votul. Cozile din aproape toate orașele importante europene în care există secții de vot, arată cum Guvernul își bate joc de cetățenii săi, arată cum este împiedicat exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de președintele României”, a argumentat Orban.

Liderul PNL precizează că a instruit toți delegații din secțiile de votare să intervină pe lângă președinții Birourilor Electorale ale secțiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să își exercite acest drept fundamental.

„Rușinos, penibil, revoltător, frica celor care guvernează, de români, este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracțiuni. Din acest motiv, am dispus echipei de juriști a Partidului Național Liberal să pregătească această plângere penală pe care o vom depune în cursul zilei de mâine”, a mai susținut președintele PNL.

PNL a mai semnalat apariția turismului electoral, liberalii susținând că autocare cu cetățeni veniți din alte județe, votează în București: „La Lucian Blaga, în București, ni s-au semnalat prezența unor autocare cu număr de Teleorman. De asemenea, ni s-a semnalat la Amărăștii de Sus din județul Dolj, prezența unor autocare cu cetățeni, care vin la vot și care în mod evident au fost aduși la vot. Avem, de asemenea, de semnalat un lucru de o gravitate fără precedent, în multe secții de votare este împiedicată exercitarea dreptului la vot a românilor, care sunt internați în spitale publice, existând președinți ai Birourilor Electorale ale secțiilor de votare, care nu vor să trimită urna mobilă în spitale pentru ale permite românilor bolnavi, care sunt internați în spitalele publice să își exercite dreptul de vot”.

Totodată, liderul PNL a susţinut că formaţiunea sa a primit semnale din aproape toate judeţele că ar exista operatori de tabletă „care fac tot posibilul pentru a-i determina” pe cetăţeni să nu se înregistreze la votul pentru referendum.

„Un lucru extrem de grav pe care îl semnalăm este insistenţa ilegală a operatorilor de tabletă în a-i determina pe români să nu se înregistreze la votul pentru referendum. În decizia Biroului Electoral Central, operatorii de tabletă trebuie să informeze cetăţenii că pot să voteze la ambele scrutine – şi la alegerile pentru Parlamentul European, şi la referendum. Nu trebuie să îi întrebe pe oameni în mod insistent dacă sunt siguri că votează la referendum. Nu trebuie să îi întrebe pe oameni dacă votează la referendum. Nu trebuie să repete niciun fel de întrebare legată de referendum. Avem semnale din aproape toată ţara, din aproape toate judeţele că există foarte mulţi operatori de tabletă din cadrul secţiilor de votare care fac tot posibilul pentru a-i determina pe oameni să nu se înregistreze la votul pentru referendum. Le atrag atenţia acestor operatori desemnaţi de AEP – o instituţie controlată de putere: a împiedica exercitarea dreptului de vot constituie o gravă infracţiune”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...