Liederii statelor G7 cer Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru încetarea războiului din Ucraina

Liderii G7, reuniți la summitul de la Hiroshima, au cerut sâmbătă Chinei "să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-şi înceta agresiunea" împotriva Ucrainei, declarând totodată că doresc relaţii "constructive şi stabile" cu Beijingul, informează France Presse, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 20 mai 2023, 14:01
Liederii statelor G7 cer Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru încetarea războiului din Ucraina

„Suntem pregătiţi să construim relaţii constructive şi stabile cu China”, au declarat în comunicatul lor şefii de stat şi de guvern ai celor mai industrializate şapte democraţii, dintre care Statele Unite, Japonia şi Franţa, referindu-se la „importanţa de a dialoga sincer” cu autorităţile chineze. Ei şi-au reafirmat de asemenea „opoziţia” faţă de orice „militarizare” chineză în Asia-Pacific.

Această declaraţie este rezultatul negocierilor dintre ţări precum Statele Unite, cu o poziţie mai fermă pe fondul tensiunilor tot mai mari cu China, şi altele, de partea europeană, care insistă să evite orice climat de „confruntare” cu gigantul asiatic.

„Este necesar să cooperăm cu China, având în vedere rolul ei în comunitatea internaţională şi dimensiunea economiei sale, în ceea ce priveşte provocările mondiale, precum şi în domenii de interes comun”, a estimat G7, reunit de vineri până duminică la Hiroshima.

„Chemăm China să dialogheze cu noi, inclusiv în forumuri internaţionale, pe teme precum criza climatică şi biodiversitatea”, a adăugat G7.

Dar, în acelaşi timp, marile puteri occidentale şi Japonia avertizează autorităţile chineze în mai multe puncte.

„Chemăm China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-şi înceta agresiunea militară şi să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat trupele din Ucraina”, au declarat liderii G7.

Beijingul rămâne un aliat apropiat al Moscovei şi nu a condamnat niciodată invazia rusă, aminteşte AFP. „Încurajăm China să sprijine o pace globală, justă şi durabilă bazată pe integritatea teritorială”, „inclusiv prin dialogul direct cu Ucraina”, au adăugat ei.

Ţările G7 şi-au reafirmat de asemenea „opoziţia” faţă de orice „militarizare” chineză în Asia-Pacific, asigurând că nu există „nicio bază legală” pentru „revendicările maritime expansive” ale ţării în Marea Chinei de Sud.

În legătură cu Taiwanul, ei şi-au reiterat apelul pentru „rezolvarea paşnică” a diferendelor cu Beijingul, care consideră această insulă drept una dintre provinciile sale, fără să fi reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil în 1949, notează AFP.

Poziţia membrilor G7 cu privire la Taiwan nu s-a schimbat, au insistat ei.

Pe marginea unei deplasări în China în aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron a stârnit controverse printre occidentali, îndemnând Europa „să nu fie un adept” al Statelor Unite sau Chinei în problema Taiwanului. „Nu vrem să intrăm într-o logică de la bloc la bloc”, a declarat el.

Sursa foto: G7hiroshima.go.jp

Te-ar mai putea interesa și
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, la aproape 40 de ani după prăbuşirea URSS – prognoză FMI
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, ...
La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita URSS pentru a se alătura Uniunii Europene urmează să le devanseze pe cele......
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Grupul informatic Apple Inc. a raportat joi seară rezultate trimestriale peste aşteptări şi totodată un program record ...
Ungaria – Viktor Orban anunţă ca va majora cheltuielile de apărare dacă războiul din Ucraina se prelungeşte în 2025
Ungaria – Viktor Orban anunţă ca va majora cheltuielile de apărare dacă războiul din Ucraina se prelungeşte în ...
Ungaria va fi nevoită să-şi sporească cheltuielile militare şi în anul următor dacă războiul din Ucraina se prelungeşte ...
Datoria guvernamentală a crescut la 52,4% din PIB, în februarie 2024 – date MF
Datoria guvernamentală a crescut la 52,4% din PIB, în februarie 2024 – date MF
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în februarie 2024, până la 841,292 miliarde lei, de ...