Liga Arabă cere ONU şi comunităţii internaţionale să „îşi asume responsabilitatea” în dosarul sirian

Miniştrii arabi de Externe au cerut, duminică seara, ONU şi comunităţii internaţionale să îşi "asume resposabilităţile" în dosarul sirian, în timp ce mai multe ţări iau în calcul atacuri împotriva regimului acuzat că a desfăşurat un atac chimic, relatează AFP.
Economica.net - lun, 02 sept. 2013, 07:01
Liga Arabă cere ONU şi comunităţii internaţionale să

Reuniţi la Cairo, miniştrii ţărilor Ligii Arabe au „cerut ONU şi comunităţii internaţionale să îşi asume responsabilităţile conform Cartei Naţiunilor Unite şi dreptului internaţional pentru a lua măsurile de disuasiune necesare împotriva autorilor acestei crime odioase a cărei responsabilitate este purtată de regim”, o referire la atacul soldat cu sute de morţi, la 21 august. în apropiere de Damasc.

Miniştrii cer, în plus, ca autorii acestui atac să fie aduşi în faţa justiţiei internaţionale „ca ceilalţi criminali de război”.

Ei cer, de asemenea, „să fie furnizate toate formele de susţinere cerute de poporul sirian pentru a se apăra” şi amintesc „obligaţia de concentrare a eforturilor arabe şi internaţionale pentru a ajuta” sirienii.

Această decizie finală nu evocă totuşi cu precizie eventualitatea unor atacuri străine asupra Siriei, instituţia panarabă fiind profund divizată pe această temă, calificată „drept ingerinţă externă” de unele state precum Egiptul, Algeria, Irakul sau Libanul. Ultimele trei ţări s-au abţinut, de altfel, de la vot.

Anterior, în faţa miniştrilor reuniţi, şeful Coaliţiei naţionale siriene, Ahmad Jarba, a pledat în favoarea unei intervenţii străine pentru a opri „maşina de război şi distrugere” a regimului Bashar al-Assad.

Siria este devastată din martie 2011 de o revoltă populară devenită război civil, care s-a soldat cu peste 110.000 de morţi şi a determinat suspendarea Siriei de la lucrările Ligii Arabe la sfârşitul lui 2011, înainte ca locul său să fie reatribuit opoziţiei siriene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...