Lingouri de aur ştanţate fraudulos, găsite în seifurile de la JPMorgan

Industria mondială a aurului se confruntă cu o problemă de falsificare, în condiţiile în care sunt descoperite tot mai multe lingouri ştanţate fraudulos, potrivit unei analize Reuters.
Economica.net - mie, 28 aug. 2019, 11:11
Lingouri de aur ştanţate fraudulos, găsite în seifurile de la JPMorgan

O serie de directori din industria bancară şi de rafinare susţin că lingouri de aur ştanţate fraudulos cu logo-ul unor mari companii care rafinează aur sunt introduse pe piaţa mondială în ideea „de a spăla” astfel aurul ilegal. Lingourile ştanţate fraudulos sunt greu de depistat, ceea ce le face ideale pentru a fi utilizate de traficanţii de droguri sau dictatori militari.

În ultimii trei ani, lingouri de aur în valoare de cel puţin 50 milioane de dolari ştanţate cu logo-urile tuturor celor patru companii elveţiene de rafinare a aurului, dar care în realitate nu au fost produse la facilităţile companiilor, au fost identificate în seifurile JPMorgan Chase & Co., una din marile bănci care activează pe piaţa lingourilor de aur, au declarat o serie de directori intervievaţi de Reuters.

Patru din aceşti directori susţin că cel puţin 1.000 de lingouri de aur cu o greutate de un kilogram, cunoscute şi sub denumirea de kilobar după greutatea lor, ştanţate fraudulos au fost descoperite. Este vorba de un număr mic pentru întreaga industrie a aurului, care produce anual între 2 şi 2,5 milioane de astfel de lingouri în fiecare an. Însă falsurile sunt atât de sofisticate încă alte câteva mii nu au fost identificate, susţine directorul celei mai mari companii elveţiene de rafinare a aurului.

„Cele mai recente lingouri ştanţate fraudulos au fost realizate cu un grad ridicat de profesionalism”, declară directorul firmei Valcambi, Michael Mesaric. Potrivit acestuia, este posibil să fi fost descoperite câteva mii de lingouri ştanţate fraudulos dar este foarte probabil „ca mult mai multe să fie încă în circulaţie. Şi în continuare există şi funcţionează”, adaugă Mesaric.

Lingourile de aur contrafăcute, bucăţi de metal ieftin placate cu aur, sunt ceva obişnuit în industria aurului însă acestea sunt uşor de descoperit.

Problema cu lingourile de aur ştanţate fraudulos este mult mai subtilă. Aurul este real, are o puritate foarte mare şi doar ştanţarea este frauduloasă. Lingourile de aur ştanţate fraudulos reprezintă o modalitate relativ nouă pentru a ocoli măsurile introduse la nivel mondial pentru a bloca accesul metalului preţios provenit din zonele de război şi a împiedica practicile de spălare de bani. Astfel de falsuri reprezintă o problemă pentru companiile de rafinare şi organismele de reglementare care vor să pună capăt comerţului ilicit cu lingouri de aur.

Preţurile ridicate la aur au dus la o explozie a activităţilor informale sau ilegale de extracţie a aurului începând de la mijlocul deceniului trecut. Însă fără însemnul unei companii prestigioase de rafinare a aurului, acest aur este forţat să utilizeze reţelele ilegale sau să fie vândut la un preţ redus. Prin utilizarea frauduloasă a însemnului unei companii prestigioase de rafinare, metalul preţios care a fost extras şi prelucrat în locuri în care nu ar fi acceptabil pentru Occident, de exemplu în unele părţi din Africa, în Venezuela şi Coreea de Nord, poate să fie introdus pe piaţă generând fonduri pentru infractori sau regimuri supuse unor sancţiuni internaţionale.

Deocamdată nu este clar de unde provin lingourile de aur ştanţate fraudulos însă directorii companiilor de rafinare şi bancheri intervievaţi de Reuters cred că cel mai probabil provin din China, cel mai mare producător şi importator mondial de aur, şi au intrat pe piaţă via dealeri şi case de trading din Hong Kong, Japonia şi Thailanda. Odată acceptate de un dealer autorizat de aur de pe aceste pieţe, lingourile ştanţate fraudulos se pot răspândi fradulos prin circuitul mondial.

Lingourile de aur de tip kilobar sunt mici, de mărimea şi grosimea unei ciocolate, spre deosebire de lingourile de aur obişnuite de o greutate de aproximativ 12,5 kilograme, care sunt stocate în depozitele băncilor centrale din întreaga lume. Kilobar-urile sunt cea mai frecventă formă de aur în circulaţie la nivel mondial trecând uşor între bănci, companii de rafinare, dealeri şi persoane fizice. Fiecare kilobar are ştanţat logoul companiei care l-a produs, puritatea, greutatea şi un număr unic de identificare. La preţurile actuale un kilobar are o valoare de aproximativ 50.000 de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...