Lion’s Head Investment negociază preluarea mai multor clădiri office în Bucureşti

După ce a cumpărat, anul trecut, cu circa 160 milioane de euro, proiectul de birouri Oregon Park din Bucureşti, format din trei clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de 70.000 de mp, sud africanii de la Lion’s Head Investment, o companie rezultată din asocierea dintre Old Mutual, cea mai veche companie de asigurări de Africa de Sud și AG Capital, negociază achiziţionarea altor clădiri de birouri de pe piaţa românească.
Răzvan Zamfir - lun, 30 sept. 2019, 18:29
Lion's Head Investment negociază preluarea mai multor clădiri office în Bucureşti

Dar, e greu de crezut că va finaliza vreuna dintre negocieri în acest an, mai ales pentru că tranzacțiile din România au devenit din ce în ce mai complicate, iar părțile implicate, din ce în ce mai atente.

Printre clădirile susceptibile de a fi achiziționate de Lion’s Head Investment se află Hermes Business Campus de 78.000 mp, dezvoltat de belgienii de la Atenor, proiectele office ale NEPI Rockcastle, Floreasca Business Park (36.300 mp), City Business Centre Timișoara (47.800 mp), The Lakeview București (25.600 mp) și Victoriei Offices (7.800 mp) sau Expo Business Park aflat în lucru și dezvoltat de Portland Trust.

Cu tot cu birourile cumpărate pe plan local, dar şi cele din Bulgaria, compania are un portofoliu evaluat la 310 milioane de euro, iar oficialii se aşteaptă la dublarea acestei valori în decurs de un an. 

Şi pentru asta se poartă deja discuţii cu proprietarii altor proprietăţi de pe piaţa locală, finalizate şi nefinalizate. Investitorii ţintesc clădiri mari, iar ca valoare trebuie să treacă de pragul de 30 de milioane de euro. 

În ultimii ani, România şi ţările din regiune au devenit magnet pentru invesitorii din Africa de Sud, în căutare de randamente mai bune şi de pieţe unde competiţia nu este la fel de mare ca în vestul Europei. Old Mutual a căutat un partener local pentru a-şi plasa banii în imobiliarele româneşti şi ales să facă acest lucru alături de compania bulgară AG Capital. 

Fonduri din Africa de Sud prezente în România

Primul fond de investiţii din Africa de Sud care şi-a făcut intrarea pe piaţa din România este NEPI Rockcastle, care treptat a ajuns să fie cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din România.

De asemenea, cel mare grup imobiliar listat pe Bursa de la Johannesburg, Growthpoint Properties, a cumpărat la sfârşitul lui 2016 aproape 27% din gigantul Globalworth, creat de omul de afaceri Ioannis Papalekas. Sud-africanii au plătit 186 de milioane de euro pentru acţiunile deţinute în compania listată pe Bursa de la Londra.

Anul trecut, şi fondul de investiţii Atterbury a primit undă verde de la Consiliul Concurenţei pentru a prelua 50% din firmele prin care au fost construite mallurile Iulius de către antreprenorul român Iulian Dascălu, dar şi jumătate prin proiectul Openville din Timişoara.

Un alt parteneriat pe piaţa locală l-a stabilit şi fondul de investiţii MAS REI, care împreună cu Prime Kapital, companie fondată de doi foşti executivi ai NEPI, Martin Slabbert şi Victor Semionnov, dezvoltă mai multe centre comerciale în România şi au planuri şi pentru construcţia a două proiecte rezidenţiale la Bucureşti, Marmura Residence și Avalon Estate.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...