Lipsa unui buget ratificat – un joc bun pentru politicianul Iohannis, o partidă proastă pentru curs. Luni, posibilă cădere a leului

Pe piaţa interbancară se simt tensiuni legate de creşterea dobânzilor pe fondul lipsei de lichidităţi în piaţă. Fenomenul este dublat de presiunile pe deprecierea leului, alimentate de deficitele structurale, dar şi de neaprobarea bugetului de către preşedintele Iohannis. Situaţia lipsei de lichidităţi pare să se schimbe luni, 25 februarie, când Ministerul Finanţelor va vărsa în piaţă aproximativ şase miliarde de lei, prin plata unei emisiuni de obligaţiuni ajunse la scadenţă. Banii vor ajuta dobânzile interbancare, dar vor fi în defavoarea leului. Tot aşa cum inexistenţa unui buget ratificat este în favoarea preşedintelui, dar în detrimentul leului.
Economica.net - joi, 21 feb. 2019, 20:25
Lipsa unui buget ratificat - un joc bun pentru politicianul Iohannis, o partidă proastă pentru curs. Luni, posibilă cădere a leului

„Faptul că BNR nu a făcut REPO la începutul acestei săptămâni, chiar în condiţiile unei lichidităţi precare pe piaţa interbancară arată că banca centrală manifestă o anumită îngrijorare în privinţa cursului de schimb”, spune economistul şef al BCR, Horia Braun. De asemenea, buletinul de analiză al ING Bank subliniază: „Faptul că perechea (n.r. – leul-euro) a continuat să crească în ciuda ratelor de finanțare costisitoare sugerează presiuni fundamentale puternice asupra monedei naţionale”.

Deficitul comercial record, cel bugetar în creştere, incertitudinea din mediul politic şi un preşedinte care critică şi nu ştie dacă va ratifica sau nu bugetul de stat sunt câteva din fundamentele care stau în aceste zile la originea unor jocuri speculative care se duc direct în deprecierea leului, spun surse din piaţa bancară. „Dacă BNR ar fi făcut REPO pe 18 februarie, am fi avut o situaţie destul de gravă, iar cursul s-ar fi depreciat şi mai mult decât a făcut-o, chiar dacă măsura ar fi ajutat ROBOR-ul”, spun sursele citate.

În plus, Ministerul Finanţelor are de plătit o emisiune de obligaţiuni care ajunge la scadenţă pe 25 februarie 2019. Practic, băncile îşi vor regla lichiditatea luni, cu cei 5,9 miliarde de lei pe care trebuie să îi primească înapoi de la Finanţe. Pe 25 februarie, luni, vom putea asista şi la o uşoară scădere a dobânzilor de pe interbancar, generată de această lichiditate, dar situaţia va fi în defavoarea cursului de schimb. Foarte probabil, Banca Naţională a fost în piaţă, apărând leul, în toate zilele din această săptămână. Prezenţă discretă, BNR îşi va continua probabil politica proprie de curs.

Cele aproximativ şase miliarde de lei intră în sistem luni, 25 februarie, din scadenţa obligaţiunilor, iar finalul de lună vine la rândul său cu plăţile de taxe şi impozite ale companiilor către bugetul de stat. În tot acest timp, lumea aşteaptă ratificarea bugetului.

Din informaţiile apărute în mass media, preşedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu bugetul pe 2019 în forma actuală, iar surse din mediul politic spun că, cel mai probabil, va întoarce bugetul în parlament. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat bugetul pentru 2019 şi a atras atenţia că acesta nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD. Preşedintele urmează să ia o decizie în privinţa legii bugetului de stat pe 2019 şi a legii bugetului asigurărilor sociale, pe care o va face publică în zilele următoare.

În acest caz, leul va avea şi mai mult de suferit. Lumea aşteaptă o ratificare a bugetului. Dacă nu se îmtâmplă acest lucru, deprecierea va fi şi mai accentuată. „Dar până una alta, timpul trece în favoarea preşedintelui: nu există buget aprobat, nu există bani de repartizat la ministere şi nemulţumirile cresc şi lucrurile sunt tot mai greu de gestionat. Pentru preşedinte, este foarte bine, pentru leu, nu!”, spune unul din dealerii unei bănci comerciale.

Deprecierea efectivă a leului în această săptămână a fost destul de mică, sub 0,4%, în condiţiile unui euro de 4,7383 lei în 18 febuarie şi de 4,7559 lei pe 21 februarie, în condiţiile în care, intuitiv, băncile comerciale au simţit permanent intervenţiile BNR în piaţă. Pe piaţa interbancară, dobânzile au crescut permanent, swap-urile au sărit şi de 8%, iar nivelul ROBOR la trei luni se apropie de rata Lombard (ieri a fost de 3,28%), pe fondul lipsei de lichidităţi în piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...