Lipsa proiectelor îndreaptă constructorii români spre Africa sau Asia

Activi pe o piaţă care se contractează an de an, constructorii români devin din ce în ce mai interesaţi de contractarea unor lucrări externe, destinaţiile vizate în perioada actuală fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Centrală, potrivit PSC.
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 15:53
Lipsa proiectelor îndreaptă constructorii români spre Africa sau Asia

Firmele româneşti care sunt suficient de mature pot deveni competitive şi pe plan extern, putând tatona chiar şi piaţa europeană, este de părere Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

„Ce lipsea firmelor româneşti în anii ’90? Tehnologie – n-aveau acces la noile echipamente – finanţe şi management. În prezent sunt câteva firme mari care au câmpuri de utilaje, bănci care le susţin pentru că au bonitate şi care şi-au făcut echipe de management. În noile condiţii, mai ales de criză, chiar în ţări precum Franţa, Germania sau Belgia se caută variante mai ieftine”, a declarat pentru MEDIAFAX Erbaşu, la o conferinţă organizată joi de PSC.

El a arătat că în ultimii doi ani a existat o perioadă de tatonare, iar în ultimul an au început să apară şi primele contracte.

Adriana Iftime, vicepreşedinte al patronatului, a arătat că piaţa construcţiilor este în continuare în scădere, principalele probleme cu care se confruntă firmele de profil fiind lipsa comenzilor, a forţei de muncă calificate şi dificultăţile la încasare.

Vicepreşedintele PSC a spus că principalele destinaţii vizate de constructorii români în perioada actuală sunt nordul Africii, Orientul Mijlociu, Federaţia Rusă sau Asia Centrală, piaţa europeană fiind mai puţin accesibilă în prezent.

„În momentul de faţă, cu mare durere în suflet pot spune că este singura soluţie. Sigur, nu toate firmele au acces la aşa ceva”, a adăugat Iftime.

Ea a arătat că deocamdată un număr de până în zece firme, din cele câteva sute care fac parte din PSC, au încheiat contracte externe, neexistând însă o statistică oficială la nivelul întregii pieţe.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...