Lira sterlină a luat-o din nou la vale şi a atins un nou minim faţă de dolar

Lira sterlină s-a depreciat luni cu peste 3%, iar cursul a coborât la un minim de 1,3186 dolari, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, din cauza incertitudinii provocate de votul britanicilor pentru ieşirea din UE. Lira a pierdut vineri 8,1% din valoare, după ce 51,9% dintre britanici au votat la referendum pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Economica.net - lun, 27 iun. 2016, 10:31
Lira sterlină a luat-o din nou la vale şi a atins un nou minim faţă de dolar

Moneda britanică s-a depreciat luni cu până la 2,7% şi în raport cu euro, cursul coborând la un minim de 1,1988 euro/liră.

Euro a evoluat în zig-zag luni faţă de dolar, după ce a coborât vineri cu 2,3%, şi se tranzacţiona în jurul orei 13:00 la 1,1 dolari/euro, în coborâre cu 0,8%.

Preţul petrolului se menţine în preajma minimelor atinse vineri, susţinut într-o oarecare măsură de percepţia traderilor că Brexitul nu ar influenţa semnificativ cererea mondială de energie.

Marea Britanie traversează o criză politică severă: premierul a demisionat, Partidul Conservator îşi caută un nou lider şi un nou prim ministru, Partidul Laburist este măcinat de un război civil intern după eşecul în campania pentru referendum şi, pe deasupra, nu se ştie dacă, când şi în ce condiţii se va materializa exitul celei de-a cincea economii a lumii din UE.

Bursele îşi continuă scăderea luni, iar activele de siguranţă, precum obligaţiunile guvernamentale, francul elveţian, yenul japonez şi aurul continuă să se aprecieze, însă mişcările sunt mult mai temperate decât vineri, când pieţele financiare au avut cea mai proastă zi din ultimii cinci ani.

Lira a fost susţinută luni de ieşirea ministrului britanic de Finanţe George Osborne, care a declarat într-o conferinţă de presă că guvernul are planuri foarte bine puse la punct pentru situaţia post-Brexit, comentarii similare celor făcute vineri de Banca Angliei.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a coborât luni cu 0,8%, după ce a închis vineri în scădere cu 3,2%, iar indicele pan-euroepan FTSEurofirst 300 a pierdut luni încă 1,1%, după ce vineri s-a prăbuşit cu 7%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cu cât au crescut ratele la creditul ipotecar din cauza majorării ROBOR. Refinanţarea prin IRCC pare momentan o soluţie acceptabilă
Cu cât au crescut ratele la creditul ipotecar din cauza majorării ROBOR. Refinanţarea prin IRCC pare momentan o soluţie ...
Perioada banilor ieftini a apus. În ultimele două săptămâni, nivelul Robor la trei luni care intră în componenţa  ...
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...