Lira sterlină va plonja în gol în cazul Brexit-ului – Saxo Bank

Dacă 'ieşirea' din UE continuă să câştige teren, piaţa va dori cu disperare să facă hedging, Brexit-ul putând duce lira sterlină să plonjeze în gol, spre nivelul cel mai jos din 2016, estimează Steen Jakobsen, economistul-şef al Saxo Bank.
Economica.net - mar, 21 iun. 2016, 11:17
Lira sterlină va plonja în gol în cazul Brexit-ului - Saxo Bank

Săptămâna trecută, Financial Times dezbătea subiectul cu tema ‘ce facem când clienţii tăi întreabă ce se va întâmpla dacă Marea Britanie iese din UE?’. Printre primele indicii arată că, pe termen lung, perechea valutară GBP/USD a petrecut deja mult timp sub 1,40. 2016 a fost un an slab pentru această pereche valutară, iar când a fost anunţat votul pentru Brexit a atins 1,3836. Poate să fie această valoare prima pe care o atinge lira sterlină post-Brexit?

Mai e foarte puţin până la referendum, iar mişcarea lirei se va produce, în sus sau în jos, în funcţie de poziţiile nete ale investitorilor în această valută. Dacă ‘plecarea’ se întâmplă, totuşi, într-o săptămână de acum înainte vom avea GBP/USD între 1,36 şi 1,41, mai exact spre valoarea inferioară a acestui interval, este de părere reprezentantul Saxo Bank.

Dacă se produce ‘rămânerea’, adică nu se schimbă nimic, joi vom avea o valoare GBP/USD între 1,40-1,45. Riscul principal, acum, este distanţă dintre pieţele financiare şi politicieni care îşi asumă (în mod eronat) că va avea câştig de cauză rămânerea Marii Britanii în UE. Realitatea e că, pentru fiecare indecis care alege o opţiune, doi din trei se duc în tabăra ‘plecării’, de unde şi creşterea în sondaje.

Chestiunea importantă în momentul votului va fi răspunsul Băncii Angliei şi al Băncii Centrale Europene. Dacă indicele FTSE şi lira sterlină vor fluctua mai mult de 5%, vom putea asista la o reducere de dobânda de cel puţin 25 de puncte de bază, dacă nu 50, însoţită de influx masiv de lichidităţi din partea BCE şi a Rezervei Federale a SUA.

Dacă Marea Britanie votează să rămână în Uniunea Europeană, atunci raportul istoric al fluctuaţiilor este de 1:2 sau 1:3. Cu alte cuvinte, dacă aşteptaţi la o fluctuaţie de 10% a preţurilor în cazul unui ‘Nu’, un eventual ‘Da’ ar genera o fluctuaţie de 3-5%.

La finalul analizei, Steen Jakobsen a menţionat că în cadrul ‘evenimentelor cu risc’ din 1992, 1998, 2000, 9/11, atentatele de la Londra şi Madrid etc., piaţa a căzut cu maximum 5%. Aşa s-a întâmplat la 9/11, când pieţele au fost închise o săptămână.
După aceea, piaţa s-a reechilibrat, dacă nu în 24 de ore, în 72 de ore cu siguranţă.

Asta înseamnă că iubitorii de risc se vor mişca în marja unei zile de tranzacţionare, pentru ca riscul de la o zi la altă e mult mai mic decât dintr-o singură zi.

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare. Saxo oferă servicii bancare tradiţionale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite pieţe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în 25 de birouri din toată lumea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: USR propune desfiinţarea Inspectoratelor şcolare
Program de guvernare: USR propune desfiinţarea Inspectoratelor şcolare
USR propune în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş desfiinţarea Inspectoratelor şcolare şi mutarea centrului ...
INACO: România urcă 3 poziţii în clasamentul competitivităţii, dar pică 4 locuri în clasamentul global al competitivităţii digitale
INACO: România urcă 3 poziţii în clasamentul competitivităţii, dar pică 4 locuri în clasamentul global al competitivităţii ...
România urcă 3 poziţii în clasamentul competitivităţii, dar pică 4 locuri în clasamentele globale ale competitivităţii ...
Program de guvernare: USR propune aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”
Program de guvernare: USR propune aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”
Propunerea USR de program de guvernare include reducerea impozitării muncii prin aplicarea "Zero taxe pe salariul minim", ...