1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Lira turcească îşi continuă deprecierea, în pofida apelului preşedintelui Erdogan către populaţie să vândă valută

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a făcut vineri un apel către concetăţenii săi să îşi convertească economiile din valută în lire turceşti sau aur, pentru a susţine moneda naţională care este în continuă depreciere, însă, cu toate acestea, lira şi-a continuat declinul, transmite AFP.

02 dec, 2016 | Agerpres

'Cei care au valută la saltea ar trebui să o convertească în aur sau lire turceşti. Astfel lira se va aprecia', a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs televizat.

Cu toate acestea, imediat după declaraţiile lui Erdogan, lira turcească a continuat să se deprecieze, astfel că în jurul orei 11.15 GMT un dolar se tranzacţiona pentru 3,57 lire, iar un euro - pentru 3,78 lire.

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice. De asemenea, pieţele sunt îngrijorate şi de intervenţiile repetate ale lui Erdogan în probleme economice, preşedintele Turciei cerând în repetate rânduri Băncii Centrale să reducă dobânda de politică monetară în pofida unei inflaţii ridicate de peste 7%.

'Nu există altă alegere decât reducerea dobânzii de bază', a insistat vineri Recep Tayyip Erdogan. 'Acelaşi lucru este valabil şi pentru băncile publice', a adăugat liderul turc.

În schimb, pe fondul deprecierii lirei, care a pierdut 13% din valoare în ultima lună, Banca Centrală a Turciei a majorat luna trecută dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, după o lungă perioadă de scădere. Măsura nu a avut însă efect, având în vedere că tensiunile politice sunt la un nivel ridicat. Relaţiile Turciei cu Europa s-au degradat, iar premierul Binali Yildirim a anunţat joi că săptămâna viitoare va fi supusă dezbaterii Parlamentului o reformă constituţională care conferă puteri sporite preşedintelui.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO