1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

News

Lista medicamente compensate şi gratuite: Au fost aprobate criteriile pentru actualizarea periodică

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a aprobat miercuri un ordin privind criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în şi din lista de medicamente compensate şi gratuite.

23 iul, 2014 | Agerpres

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, actul normativ prevede aprobarea criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în şi din Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

'Aprobarea criteriilor de evaluare este cel mai important pas în continuarea procesului de actualizare a listei de de compensate şi gratuite. Această nouă metodologie de evaluare cuprinde criterii de includere în listă, dar şi de excludere, conform standardelor şi cerinţelor europene. De altfel, am aprobat actul normativ după o lună de dezbatere publică, consultări repetate cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, dar şi în acord cu cerinţele Comisiei Europene, în concordanţă cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania, Franţa', a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că această nouă metodologie de evaluare va permite o nouă abordare în sistem, şi anume actualizarea periodică a listei de compensate şi gratuite, în beneficiul pacienţilor.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii a actualizat anul acesta, în luna mai, lista de medicamente gratuite şi compensate, după o perioadă de peste şase ani, prin includerea a 17 molecule noi, orfane. În prezent, aproximativ 500 de pacienţi care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative beneficiază de tratament cu aceste produse.

Din cele 17 molecule noi, un număr de nouă molecule sunt destinate tratamentului afecţiunilor oncologice, se mai arată în comunicat.

Documentul va fi transmis în cursul zilei la Monitorul Oficial, spre publicare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO