Lista marilor proiecte de infrastructură finanţate cu prioritate în 2013

Guvernul a nominalizat în buget 14 mari proiecte de infrastructură care vor fi finanţate cu prioritate în acest an. Pentru acestea s-a prevăzut o sumă totală de 5,8 miliarde de lei iar banii provin, în mare măsură, din fonduri europene nerambursabile
Florin Cojocaru - joi, 24 ian. 2013, 10:32
Lista marilor proiecte de infrastructură finanţate cu prioritate  în 2013

Guvernul a selectat proiectele de infrastructură care vor fi finanţate cu prioritate în acest an. Din 14 proeictele alese nouă sunt de autostrăzi, potrivit informaţiilor din bugetul  pentru 2013. Încă trei sunt căi ferate şi unul este construcţia centrului de la Măgurele unde va fi făcut cel mai mare laser din lume.

Pentru Autostrada Orăştie – Sibiu se vor aloca 700 de milioane de lei, integral din fonduri europene nerambursabile

Autostrada Cernavodă-Constanţa va primi 435 de milioane de lei din care 9 milioane reprezibntă asistenţă externă neramursabiă, restul fiind tot finanţare externă  însă rambursabilă.

Autostrada Lugoj-Deva va primi 430 de milioane de lei, integral din fonduri europene nerambursabile.

La Autostrada Bucureşti-Braşov se vor da doar bani de la buget. Pentru acest an sunt prevăzute 369 de milioane de lei.

Varianta de ocolire a oraşelor Deva şi Orăştie la nivel de autostradă este un proiect ce va primi o alocare bugetară de 324 de milioane de lei, integral de la bugetul de stat.

Autostrada Arad – Timişoara şi by-pass Arad va fi finanţată cu 250 de milioane de lei, din care 19 milioane de lei din fonduri nerambursabile iar restul din credite externe.

Varianta de ocolire a municipiului Constanţa „înghite” 246 de milioane de lei din care 72 de milioane sunt bani neramursabili iar restul credite angajate.

Autostrada Braşov-Cluj-Borş primeşte o sumă de 188 de milioane de lei, integral din bugetul de stat.

Pentru autostrada Nădlac-Arad se alocă o sumă de 170 de milioane de lei. Banii provin în totalitate din fonduri externe nerambursabile.

Proiectul de infrastructură care va primi cei mai mulţi bani este reabilitarea căii ferate Braşov -Simeria. Cele două secţiuni Coşlariu-Sighişoara şi Simeria-Coşlariu vor primi 1,25 miliarde de lei, totul fiind din fonduri europene nerambursabile. Acest tronson face parte din Coridorul 4 Pan-European şi va fi continuat cu linia de Frontieră-Curtici -Simeria care primeşte, la rândul ei, 413 milioane de lei, togt asistenţă externă nerambursabilă. După ce lucrările vor fi finalizate trenurile vor putea să atingă pe această rută o viteză de 160 de kilmetri pe oră.

Pentru reabilitarea a 1.112 kilometri de drumuri naţionale Guvernul a prevăzut în buget 530 de milioane de lei, toată suma fiind din credite externe.

Proiectul ELI de la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele primeşte 520 de milioane de lei în 2013, iar banii provin din fonduri europene nerambursabile. ELI-NP, un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria). Costul total al dezvoltării proiectului din România este de 1,45 de miliarde de lei din care 83% reprezintă asistenţă externă nerambursabilă.

În total, cele 14 mari proiecte de infrastructură care sunt finanţate cu prioritate de Guvern, în acest an, primesc o sumă de 5,825 miliarde de lei – circa 1,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...