Lista măsurilor de austeritate pregătite pentru bugetari de la 1 ianuarie 2021 – proiect de OUG

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Guvernul va îngheţa salariile de bază, sporurile, indemnizaţiile, primele acordate bugetarilor, la nivelul lunii decembrie 2020, se arată într-un proiect de OUG pus în dezbatere publică de Executiv. Bugetarii vor primi şi la anul vouchere de vacanţă, tot în valoare de 1.450 de lei, şi nu indemnizaţii de vacanţă de 2.230 de lei, aşa cum prevede legea salarizării unice pentru anul 2021, iar pensiile de serviciu civile (cu excepţia pensiilor magistraţilor) şi militare nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei în 2021. 
Cristina Şomănescu - mar, 29 dec. 2020, 09:48
Lista măsurilor de austeritate pregătite pentru bugetari de la 1 ianuarie 2021 - proiect de OUG

Guvernul Cîţu a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG prin care îngheaţă salariile, sporurile, indemnizaţiile, pensiile de serviciu şi voucherul de vacanţă.

  • Este vorba despre proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Economica.net vă spune lista măsurilor pregătite de Executiv pentru bugetari în 2021:

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la nivelul care se acordă pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții, se arată în proiectul de OUG.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2021, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2020.

Începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

În anul 2021, valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2020.

Începând cu luna ianuarie 2021, instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.

În anul 2021, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei.

Bugetarii primesc şi la anul vouchere de vacanţă de 1.450 de lei, în loc de indemnizaţii de vacanţă de 2.230 de lei per angajat, cum prevede Legea salarizării unice.

Voucherele de vacanță aferente anului 2021 se emit doar în format electronic.

Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, scrie în proiectul de OUG.

Statul nu are bani să pună în aplicare prevederile din Legea salarizării unice, potrivit cărora din 2021 bugetarii ar trebui să primească indemnizaţii de vacanţă de 2.230 de lei per salariat, în loc de vouchere de vacanţă de 1.450 de lei. 

  • Conform Legii 165 din 2018, de la 1 ianuarie 2021 ar trebui să se abroge OUG care reglementează acordarea voucherelor de vacanţă, cu aceeaşi dată urmând să intre în vigoare art. 26, alineatele 4 – 6 din Legea 153 din 2017, potrivit căruia ordonatorii de credite acordă, anual, obligatoriu, indemnizaţie de vacanţă la nivelul salariului minim brut garantat în plată. În aceste condiţii, bugetarii ar beneficia în locul voucherelor de vacanţă de 1.450 de lei per angajat, de indemnizaţie de vacanţă, în valoare de 2.230 lei per angajat, ceea ce implică finanţare suplimentară de aproape 970 de milioane de lei în 2021, explică Executivul în proiectul de OUG.
  • Prin urmare, Guvernul prorogă până la 1 ianuarie 2022 termenul prevăzut la art.4 și art.5 alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 9 ianuarie 2019, scrie în proiectul de OUG.

Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019 și ianuarie 2020 – noiembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 decembrie 2021.

În anul 2021, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică aflată pe teritoriul României, în limita a 1.450 de lei pentru un salariat.

Ce mai prevede proiectul de act normativ:

Unele pensii de serviciu vor fi îngheţate în 2021. 

Pensiile de serviciu civile (cu excepţia pensiilor magistraţilor) şi pensiile de serviciu militare nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei în 2021, se arată în proiectul de OUG.

Nici în 2021 statul nu are bani să acorde cupoane sociale pentru educaţie şi sprijinul de 500 de euro fiecărui nou-născut,  reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Context

Economica.net vă aminteşte că Legea Educaţiei prevede că:

  • statul sprijină educația timpurie, ca parte componentă a învățării pe tot parcursul vieții, prin acordarea unor cupoane sociale. Acestea vor fi acordate în scop educațional, conform legislației în domeniul asistenței sociale, în funcție de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.
  • statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia. Suma este acordată în scop educațional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

Guvernul explică în nota de fundamentare a proiectului de OUG că nu are bani să pună în aplicare prevederile din Legea Educaţiei privind acordarea cupoanelor sociale pentru educaţie şi a sumei de 500 de euro pentru fiecare nou-născut.

Drept care, termenul prevăzut la art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, privind acordarea sprijinului de 500 de euro nou-născuţilor, se prorogă până la data de 31 decembrie 2021.
Cupoanele sociale pentru educaţie, prevăzute la art. 27 alin. (6) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, nu se acordă până la data de 31 decembrie 2021, potrivit proiectului de OUG consultat de Economica.net.

UPDATE

Măsurile antemenţionate s-au oficializat prin OUG nr. 226 din 2020, aprobată de Executivul Cîţu miercuri şi publicată în Monitorul Oficial din 31 decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...