LISTA proiectelor de transport de miliarde de euro vitale pentru dezvoltarea României care aşteaptă rezolvare în justiţie în februarie

Litigii pentru contracte de miliarde de euro, de la Autostrada Sibiu – Piteşti şi până la tramvaiele noi pentru Bucureşti, aşteaptă să fie soluţionate în instanţele de judecată luna aceasta. ECONOMICA.NET a realizat o listă a principalelor proiecte de transport care ar putea fi amânate dacă se prelungeşte greva magistraţilor, pe fondul eliminării pensiilor speciale.
Anemona Andone - Dum, 02 feb. 2020, 19:01
LISTA proiectelor de transport de miliarde de euro vitale pentru dezvoltarea României care aşteaptă rezolvare în justiţie în februarie

Proiecte de transport vitale pentru dezvoltarea României, cu o valoare cumulată estimată la 15,27 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro), aşteaptă să fie soluţionate în instanţă, unele chiar mai bine de un an.

SURSA: portal.just.ro, scj.ro

Autostrada Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României, a ajuns pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Mai exact, este vorba despre secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti, unde chinezii care ar fi avut cea mai bună ofertă contestă eliminarea lor din cursă. Instanţa supremă a stabilit un termen de judecată în cazul acestui proiect de importanţă naţională pe 20 februarie.

Un alt proiect rutier care aşteaptă soluţionare în instanţă este lotul Chiribiş – Biharia din Autostrada Transilvania (A3). Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a stabilit pentru 6 februarie următorul termen de judecată în cazul acestui lot de 28,6 kilometri de autostradă.

Tot în instanţă urmează să fie decisă şi soarta unor proiecte de transport feroviar. În acest sector, cea mai mare bătălie se duce pentru contractul scos la licitaţie de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), ce vizează achiziţia a 80 de trenuri electrice regionale. Astfel, CAB a stabilit pe 5 februarie un termen de judecată pentru contestaţiile la decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) din cadrul acestei mega-licitaţii de aproape un miliard de euro.

Pe lângă aceste contestaţii, care au fost conexate într-un singur dosar, au mai fost depuse două contestaţii separate de către Siemens şi Alstom la Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB).

Şi cele mai mari contracte de modernizare cale ferată aşteaptă rezolvare la Curtea de Apel Bucureşti. După mai multe amânări, au fost stabilite noi termene de judecată pentru cele trei loturi de pe tronsonul Braşov – Sighişoara, respectiv pe 4 februarie (loturile 1 şi 3) şi pe 5 februarie (lotul 2).

Un alt proiect de infrastructură important pentru dezvoltarea României care a ajuns pe masa judecătorilor este Metroul de Otopeni. Mai exact, Tribunalul Bucureşti urmează să se pronunţe în cazul a unor constructori scoşi din cursa pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo (Băneasa).

Luna aceasta ar putea fi decisă şi soarta celei mai mari licitaţii de tramvaie din ţară. Următorul termen la Curtea de Apel Bucureşti în cazul achiziţiei a 100 de tramvaie pentru Capitală este 6 februarie. Dacă vor fi cumpărate, tramvaiele de 36 de metri vor fi cele mai lungi din flota STB.

Tot în februarie am putea afla dacă se va semna sau nu contractul pentru 100 de troleibuze în Bucureşti cu turcii de la Bozankaya, singurii care au şi depus ofertă. Curtea de Apel Bucureşti ar putea să se pronunţe asupra contestaţiilor Solaris şi Skoda pe 6 februarie.

La mâna judecătorilor a ajuns şi metroul din Cluj – Napoca. În ciuda optimismului edilului Emil Boc, câştigătorul licitaţiei pentru studii pe care l-a anunţat el iniţial a fost contestat de proiectantul metroului bucureştean, care a şi obţinut câştig de cauză la CNSC. Rămâne de văzut dacă la următorul termen din 3 februarie Curtea de Apel Cluj va da o sentinţă în acest dosar.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...