LISTA proiectelor de transport de miliarde de euro vitale pentru dezvoltarea României care aşteaptă rezolvare în justiţie în februarie

Litigii pentru contracte de miliarde de euro, de la Autostrada Sibiu – Piteşti şi până la tramvaiele noi pentru Bucureşti, aşteaptă să fie soluţionate în instanţele de judecată luna aceasta. ECONOMICA.NET a realizat o listă a principalelor proiecte de transport care ar putea fi amânate dacă se prelungeşte greva magistraţilor, pe fondul eliminării pensiilor speciale.
Anemona Andone - Dum, 02 feb. 2020, 19:01
LISTA proiectelor de transport de miliarde de euro vitale pentru dezvoltarea României care aşteaptă rezolvare în justiţie în februarie

Proiecte de transport vitale pentru dezvoltarea României, cu o valoare cumulată estimată la 15,27 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro), aşteaptă să fie soluţionate în instanţă, unele chiar mai bine de un an.

SURSA: portal.just.ro, scj.ro

Autostrada Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României, a ajuns pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Mai exact, este vorba despre secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti, unde chinezii care ar fi avut cea mai bună ofertă contestă eliminarea lor din cursă. Instanţa supremă a stabilit un termen de judecată în cazul acestui proiect de importanţă naţională pe 20 februarie.

Un alt proiect rutier care aşteaptă soluţionare în instanţă este lotul Chiribiş – Biharia din Autostrada Transilvania (A3). Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a stabilit pentru 6 februarie următorul termen de judecată în cazul acestui lot de 28,6 kilometri de autostradă.

Tot în instanţă urmează să fie decisă şi soarta unor proiecte de transport feroviar. În acest sector, cea mai mare bătălie se duce pentru contractul scos la licitaţie de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), ce vizează achiziţia a 80 de trenuri electrice regionale. Astfel, CAB a stabilit pe 5 februarie un termen de judecată pentru contestaţiile la decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) din cadrul acestei mega-licitaţii de aproape un miliard de euro.

Pe lângă aceste contestaţii, care au fost conexate într-un singur dosar, au mai fost depuse două contestaţii separate de către Siemens şi Alstom la Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB).

Şi cele mai mari contracte de modernizare cale ferată aşteaptă rezolvare la Curtea de Apel Bucureşti. După mai multe amânări, au fost stabilite noi termene de judecată pentru cele trei loturi de pe tronsonul Braşov – Sighişoara, respectiv pe 4 februarie (loturile 1 şi 3) şi pe 5 februarie (lotul 2).

Un alt proiect de infrastructură important pentru dezvoltarea României care a ajuns pe masa judecătorilor este Metroul de Otopeni. Mai exact, Tribunalul Bucureşti urmează să se pronunţe în cazul a unor constructori scoşi din cursa pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo (Băneasa).

Luna aceasta ar putea fi decisă şi soarta celei mai mari licitaţii de tramvaie din ţară. Următorul termen la Curtea de Apel Bucureşti în cazul achiziţiei a 100 de tramvaie pentru Capitală este 6 februarie. Dacă vor fi cumpărate, tramvaiele de 36 de metri vor fi cele mai lungi din flota STB.

Tot în februarie am putea afla dacă se va semna sau nu contractul pentru 100 de troleibuze în Bucureşti cu turcii de la Bozankaya, singurii care au şi depus ofertă. Curtea de Apel Bucureşti ar putea să se pronunţe asupra contestaţiilor Solaris şi Skoda pe 6 februarie.

La mâna judecătorilor a ajuns şi metroul din Cluj – Napoca. În ciuda optimismului edilului Emil Boc, câştigătorul licitaţiei pentru studii pe care l-a anunţat el iniţial a fost contestat de proiectantul metroului bucureştean, care a şi obţinut câştig de cauză la CNSC. Rămâne de văzut dacă la următorul termen din 3 februarie Curtea de Apel Cluj va da o sentinţă în acest dosar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nou concept de expunere la Țiriac Collection
Nou concept de expunere la Țiriac Collection
Țiriac Collection pune la dispoziția vizitatorilor un nou concept de expunere auto în curtea exterioară a galeriei ce ...
Raport COVID 19, 28 noiembrie: Sub 1.500 de cazuri și 106 decese
Raport COVID 19, 28 noiembrie: Sub 1.500 de cazuri și 106 decese
Grupul de Comunicare Strategică anunţă duminică, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au ...
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai mulți vaccinați
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai ...
Israel este prima țară din lume care își închide complet granițele de team ultimei variante de Coronavirus, Omicron. ...