Lista scurtă cu potenţialii cumpărători pentru fabricile Lafarge din România

Lupta pentru activele pe care Lafarge şi Holcim trebuie să le vândă pentru ca cei doi producători să fuzioneze, se va da cel mai probabil între trei mari grupuri, potrivit unor persoane familiare tranzacţiei, citate de Reuters.
Economica.net - mie, 17 dec. 2014, 14:01
Lista scurtă cu potenţialii cumpărători pentru fabricile Lafarge din România

Lafarge şi Holcim aşteaptă până la mijlocul lunii ianuarie oferte concrete de preluare din partea companiei irlandeze CRH, din partea grupului format din fondurile Blackstone, Cinven şi fondul canadian de pensii CPP, dar şi din partea unui joint-venture format din fondurile suverane din Abu Dhabi şi Singapore, informează Reuters

Uniunea Europeană a aprobat ieri, 16 decembrie, planul companiilor Holcim (Elveţia) şi Lafarge (Franţa) de a crea cel mai mare producător mondial de ciment, cu condiţia vânzării unor active în diverse state.

CITŞTE ŞI Irlandezii de la CRH analizează achiziţia fabricilor LafargeHolcim, inclusiv cele din România

Compania CRH este prezentă pe piaţa din România prin producătorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, cumpărat de la Broadhusrt în 2007. CRH mai deţine Ferrobeton Romania, deţinută de Ergon, cumpărată de CRH în 2004.

Există totuşi şi companii care sunt intersate doar de o parte din activele scoase la vânzare, precum italienii de la Ilacementi şi turcii de la Sabanci.

Se preferă o vânzare completă către un singur cumpărător, pentru că o divizare a portofoliului scos la vânzare poartă riscul ca anumite active să devină neatractive şi să nu mai poată fi vândute”, spune una dintre sursele Reuters.

Companiile HeidelbergCement şi Cemex au declarat lunile trecute că nu sunt interesate de achiziţiia activelor Lafarge şi Holcim, iar unele parteneriate formate, precum cel dintre BC Partners, Advent şi Temasek sau Bain şi Onex, au abandonat munca de pregătire pentru licitare.

„Procesul de vânzare înregistrează progrese. Holcim şi Lafarge au stabilit un proces clar de decapitalizare şi aşteptăm oferte finale la începutul lui 2015″, potrivit unui purtător de cuvânt al Lafarge, citat de Reuters.

Lafarge vinde fabricile din România

Pentru ca fuziunea dintre giganţii Holcim şi Lafarge să fie aprobată şi în România, companiile au decis ca activele Lafarge să fie scoase la vânzare. Investiţiile Lafarge pe piaţa locală se ridică la 700 de milioane de euro.

Producătorul de diment deţine în România două fabrici de ciment la Hoghiz şi Medgidia, dar şi o staţie de măcinare la Târgu-Jiu şi 40 de site-uri de producţie. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut puternic, cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, de vineri până sâmbătă, coborând la un minim de aproape ...
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune măsurile ce se impun
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune ...
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării ...
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, după o vizită pe ...