Irlandezii de la CRH analizează achiziţia fabricilor LafargeHolcim, inclusiv cele din România

Producătorul de ciment din Irlanda analizează o ofertă pentru a cumpăra fabricile scoase la vânzare de cei doi giganţi, Lafarge şi Holcim, potrivit informaţiilor Reuters. 
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 09:11
Irlandezii de la CRH analizează achiziţia fabricilor LafargeHolcim, inclusiv cele din România

Pentru ca fuziunea celor doi giganţi să aibă loc, Holcim şi Lafarge renunţă la mai multe active. Lista cu activele scoase la vânzare a fost făcută publică la începutul lunii iulie.

În România vor fi vândute activele grupului Lafarge, care deţine două fabrici de ciment la Hoghiz şi Medgidia, dar şi o staţie de măcinare la Târgu-Jiu şi 40 de site-uri de producţie. Investiţiile Lafarge în România au depăşit 700 de milioane de euro şi are circa 1.000 de angajaţi.

Producătorul de ciment CRH, cu sediul în Irlanda, analizează o ofertă pentru toate activele rivalilor Lafarge şi Holcim, au declarat pentru Reuters două surse apropiate afacerii.

Nu este prima speculaţie cu privire la interesul irlandezilor pentru achiziţia activelor LafargeHolcim. După anunţul fuziunii, Moody’s Investors Service a remis ECONOMICA.NET un raport potrivit căruia analiştii se aşteaptă „la oportunităţi atractive din programul de cesiune a activelor pentru companiile CRH şi HeidelbergCement. Ar putea de asemenea să fie atractiv şi pentru Cemex, pentru a-şi creşte prezenţa pe piaţa europeană. Vânzarea activelor ar putea atrage şi noi jucători cum ar fi Votorantim din Brazilia sau jucători din India”. 

Deşi presa din Irlanda şi Marea Britanie specula pe marginea unui interes al CRH pentru achiziţii rezultate din fuziunea LafargeHolcim, răspunsul oficial oferit atunci de companie pentru ECONOMICA.NET este „Politica de lungă durată a CRH este să nu comenteze speculaţiile cu privire la potenţiale achiziţii”. Contactaţi de Reuters, reprezentanţii CRH nu a comentat pe marginea noilor „speculaţii din piaţă”. 

Compania CRH este prezentă pe piaţa din România prin producătorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, cumpărat de la Broadhusrt în 2007. CRH mai deţine Ferrobeton Romania, deţinută de Ergon, cumpărată de CRH în 2004.

CITEŞTE ŞI Cine şi-a mai exprimat interesul pentru achiziţii 

Alte patru consorţii de firme de private equity sunt cu ochii pe toate activele scoase la vânzare, cu oferte între cinci şi şapte miliarde de euro.

Blackstone, Cinven şi fondul de pensii canadian CPP vor să liciteze la comun pentru activele LafargeHolcim, în timp ce Advent şi BC Partners au format un alt consorţiu pentru licitaţie, au mai declarat pentru Reuters trei surse apropiate afacerii.

Alte două surse au declarat că proprietarul Formula 1, CVC Capital Partners a făcut echipă cu trei parteneri în încercarea de a licita, iar al patrulea consorţiu este format din Bain, Onex şi un alt partener, mai spun sursele Reuters.

La începutul lunii iunie, Bloomberg relata că CVC Capital Partners şi KKR & Co. s-au întâlnit cu băncile de investiţii pentru a discuta potenţiale oferte pentru aceste active, şi ar putea atrage peste cinci miliarde de euro. Detalii aici. 

No comment 

„Ca regulă generală, nu comentăm procesele de vânzare. Cum a fost anunţat, discuţiile cu potenţialii cumpărători au început în august”, a declarat un purtător de cuvânt al Holcim, iar Blackstone, BC Partners, Bain şi CVC au refuzat să comenteze informaţia, mai scrie Reuters. Reprezentanţii Cinven, CPP şi Onex nu au putut fi contactaţi de Reuters pentru un comentariu imediat.

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au primit peste 100 de scrisori de intenţie pentru activele pe care trebuie să le vândă înainte de fuziunea planificată, declara în luan iulie, Bernard Fontana, directorul Holcim.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Greva STB: Directorul cere angajaților să nu-l mai creadă pe liderul sindical și atenționează că nu vor mai fi bani pentru salarii, utilităţi, furnizori
Greva STB: Directorul cere angajaților să nu-l mai creadă pe liderul sindical și atenționează că nu vor mai fi bani ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, face din nou apel către angajaţii societăţii ...
Industria globală a ambalajelor va atinge un trillion de dolari
Industria globală a ambalajelor va atinge un trillion de dolari
Industria globală a ambalajelor va creşte cu circa 30%, până în anul 2025, până la valoarea de 1 trilion de dolari, ...
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, că este "aproape imposibil" ca o persoană să nu se infecteze ...