Lista sporurilor la stat. Ministerul Afacerilor Externe: beneficii generoase pentru angajaţi şi familiile acestora

ECONOMICA.NET vă prezintă lista completă a sporurilor pe care le primesc angajaţii la stat. Astăzi vă spunem beneficiile generoase pe care le primesc angajaţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE), dar şi familiile acestora. Spor de cifru de stat şi spor pentru condiţii vătămătoare, acordate personalului MAE. Familiile personalului trimis în misiune permanentă la misiunile diplomatice şi la oficiile consulare beneficiază de întreaga protecţie a Ministerului: de la indemnizaţii lunare pentru partenerul de viaţă şi fiecare copil al salariatului MAE, plata taxei de şcolarizare a copiilor care învaţă în ţara în care lucrează părintele, până la acoperirea cheltuielilor lunare de întreţinere a locuinţei pentru familiile salariaţilor, rămase în ţară. 
Cristina Şomănescu - Dum, 10 iul. 2016, 20:56
Lista sporurilor la stat. Ministerul Afacerilor Externe: beneficii generoase pentru angajaţi şi familiile acestora

ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii primesc angajaţii la stat.

Astăzi, 11 iulie, vă spunem ce privilegii au salariaţii Ministerului Afacerilor Externe, potrivit informaţiilor pe care le-au comunicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului de resort.

Beneficiile pe care le încasează în lei personalul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sunt indemnizaţie pentru cifru de stat, de până la 15% din salariul de bază, şi spor pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, de până la 15% din salariul de bază.

Concret, cine primeşte aceste sporuri:

– Membrii Corpului diplomatic şi consular al României;
– Personalul din Institutul Diplomatic Român;
– Personalul încadrat pe funcţii şi grade diplomatice din administrația centrală a Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Ce indemnizaţii şi sporuri primesc angajaţii MAE, trimişi în străinătate

Personalul trimis în misiune permanentă la misiunile diplomatice, la oficiile consulare şi la institutele culturale româneşti din străinătate de către Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de către celelalte ministere, organe şi instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale încasează:

– indemnizaţie lunară în valută pentru îndeplinirea funcţiei de însărcinat cu afaceri, însărcinat cu afaceri interimar, poziţiei de gerant interimar ori îndeplinirea unor atribuţii, altele decât cele specifice funcţiei pe care este încadrat angajatul;

– indemnizaţie lunară în valută pentru şefii de misiune, acreditaţi în mai multe ţări;

– indemnizaţie lunară în valută pentru îndeplinirea atribuţiilor de prim-colaborator;

– indemnizaţie lunară în valută pentru muncă în zone de risc, insecuritate şi de conflict armat;

– indemnizaţie de reprezentare;

– premii în valută pentru rezultate deosebite în activitatea desfăşurată la misiune;

– indemnizaţie lunară în cuantum de până la 20% din salariul în valută pentru personalul care lucrează în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu dificultate.

Indemnizaţiile prin care MAE nu oferă doar protecţie, ci şi bunăstare familiilor salariaţilor săi din străinătate 

– indemnizaţie lunară în valută pentru soţia, soţul, aflată, aflat în întreţinere permanentă în străinătate;

– indemnizaţie lunară în valută pentru copiii minori, aflaţi în întreţinere permanentă în străinătate;

– indemnizaţie lunară în valută pentru plata taxei de şcolarizare pentru fiecare copil care urmează studii primare, gimnaziale, liceale şi universitare în străinătate, în ţara în care lucrează părintele, au spus pentru Economica.net oficialii MAE.

Ce indemnizaţii primesc familiile angajaţilor MAE, rămase în ţară

– indemnizaţie lunară în lei pentru soţia, soţul, aflată, aflat în întreţinere în ţară;

– indemnizaţie lunară în lei pentru fiecare copil aflat în întreţinere în ţară, până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la terminarea studiilor liceale ori universitare, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani;

– indemnizaţie lunară în lei, pentru fiecare familie, pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei în ţară, au explicat pentru Economica.net oficialii MAE.

Oficialii MAE au refuzat să ne spună cuantumurile acestor indemnizaţii şi sporuri, deşi am cerut explicit aceste informaţii.

Şi indemnizaţia de cifru, şi sporul pentru condiţii vătămătoare le sunt acordate angajaţilor MAE, în baza anexei nr. V, cap. VI, articolele 1 şi 2 şi art. 5 din Legea-cadru nr. 284 din 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Iată articolele de lege antemenţionate care reglementează sporurile şi indemnizaţiile pe care le primesc în lei angajaţii MAE:

Art. 1

(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiază de o indemnizaţie de până la 15%, calculată asupra salariului de bază corespunzător funcţiei de încadrare, pentru cifrul de stat.

Art. 2
(1) Pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător funcţiei de încadrare, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

Art. 5.
Celelalte categorii de personal angajate în Ministerul Afacerilor Externe – personalul din Institutul Diplomatic Român, precum și personalul încadrat pe funcţii şi grade diplomatice din administraţia centrală a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – beneficiază de toate drepturile băneşti şi obligaţiile prevăzute pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României.

Acordarea indemnizaţiei de cifru la MAE a intrat în centrul atenţiei în anul 2010, când Curtea de Conturi semnala că acest beneficiu a fost acordat nelegal şi abuziv personalului MAE care nu lucra cu cifru de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a strâns peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici, aproape toate justificate, majoritatea pe facturi. Câte a rezolvat
Hidroelectrica a strâns peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici, aproape toate justificate, majoritatea pe facturi. ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și compania care atrage din ce în ce mai mulți clienți casnici pe partea de furnizare din cauza ofertei foarte bune, a......
EY România: Amenzi de la 10.000 la 30.000 de lei pentru românii care nu respectă sancţiunile impuse Rusiei privind importul de petrol, cărbune sau băuturi alcoolice
EY România: Amenzi de la 10.000 la 30.000 de lei pentru românii care nu respectă sancţiunile impuse Rusiei privind importul ...
Specialiştii EY România arată că nerespectarea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei se pedepsește cu amendă ...
Marea Britanie promite să fie alături de Ucraina ”până la victorie”
Marea Britanie promite să fie alături de Ucraina ”până la victorie”
Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina "până la victorie", promite ministrul său de ...
Natalia Lepădatu, DigiSinergy: 70% dintre companiile din România au început să se digitalizeze. Robotizarea proceselor accelerează în rândul IMM-urilor
Natalia Lepădatu, DigiSinergy: 70% dintre companiile din România au început să se digitalizeze. Robotizarea proceselor ...
Aproximativ 70% dintre companiile din România au demarat, până în prezent, cel puțin o acțiune de digitalizare a proceselor, ...