Litoralul românesc pentru ruşi: ce şanse avem să atragem zeci de mii de turişti

Conflictele dintre ţări dăunează grav turismului. România caută acum să profite de pe urma conflictului dintre Turcia şi Rusia şi să atragă 10.000 de turişti ruşi anul acesta. 
Andrada Ghira - lun, 01 feb. 2016, 22:02
Litoralul românesc pentru ruşi: ce şanse avem să atragem zeci de mii de turişti

Spania a înregistrat anul trecut un număr record de turişti, cei mai mulţi din Marea Britanie, Franţa şi Germania, şi asta după ce aceştia au renunţat la Tunisia după atacul terorist din iunie 2015 dintr-un hotel din apropierea oraşului Sousee. 

În luna noiembrie a anului trecut, un avion rusesc a fost doborât de forţele armate din Turcia, iar acum, mai multe ţări schiţează, în grabă, planuri pentru a-i atrage pe cei cinci milioane de ruşi care au lăsat anul trecut bani în staţiunile turceşti. Printre ele, şi România. Asocaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, condusă de Corina Martin, a fost la Moscova pentru a le prezenta agenţiilor de turism de acolo oferta pentru litoralul românesc. Tariful anunţat, de 10 euro/noapte/persoană a şocat multă lume.

Acest tarif nu include însă micul dejun şi se referă doar la sejururile pentru lunile mai şi septembrie, când hotelurile sunt „aproape goale”, spune Corina Martin şi este o variantă a programului Litoralul pentru toţi. Ediţia din toamna anului trecut a acestui program a oferit preţuri maximale de 469 de lei/persoană/şase nopţi cu mic dejun la un hotel din sudul Litoralului. Pentru staţiunea Mamaia, preţul maxim a fost de 485 de lei/persoană/şase nopţi cu mic dejun, tot la hotel de patru stele. Micul dejun la hotelurile de patru stele costă circa 35 de lei/persoană/zi.

„Agenţiile din Rusia ne cereau tarife speciale pentru a alege România şi nu Bulgaria sau Israel, care acordă sprijin financiar direct pentru fiecare turist. În aceste condiţii a trebuit să ies cu ceva special pentru piaţa rusă. Ei nu cunoşteau programul Litoralul pentru toţi, pentru că în general nu ştiu foarte multe lucruri despre România, până acum nu s-a promovat în Rusia deloc”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Corina Martin președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT). 

Bătaie pe ruşi

În ultimii ani, pieţele ţintă stabilite au fost Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi SUA, iar România are de lucrat la capitolul imagine, mai ales pe piaţa rusă, dacă vrea o felie consistentă dintr-o piaţă atât de importantă. 

Şi asta pentru că italienii au pus deja la punct un website în limba rusă, iar bulgarii sunt şi mai înverşunaţi. Ministrul Turismului din Bulgaria, Nikolina Angelkova, a declarat recent că „Bulgaria se va afla în topul destinaţiilor preferate de ruşi în 2016”, scrie agenţia bulgară Focus. Bulgarii au pus la punct şi o linie telefonică pentru ruşii care doresc mai multe informaţii despre staţiunile bulgăreşti, dar vor să acorde vize gratuite copiilor cu vârste de până în 16 ani şi grupurilor care vin la cele 600 de festivaluri care au loc pe teritoriul ţării pe parcursul unui an. 

Şi, ca să ne facem o idee despre cât de departe este România de Bulgaria, care scoate toate armele pentru a atrage turişti, ministrul bulgar spune că ţara va fi promovată şi la Olimpiada din Brazilia ce are loc anul acesta. Asta după ce, anul trecut, autoritatea din Bulgaria a realizat un clip cu Sylvester Stallone, Antonio Banderas şi Salma Hayek pentru promovarea ţării. 

Câţi turişti din Ruşia ar putea veni anul acesta pe litoralul românesc? Corina Martin spune că dacă e să vorbim de chartere, atunci cifra ar fi de 10.000. Iar pentru a aduce turişti direct la Constanţa, ruşii au sugerat o companie aeriană ce operează chartere, dar se au în vedere şi companiile Blue Air şi Aeroflot. 

Mai puţini ruşi, mai puţini bani

Autoritatea Naţională pentru Turism a alocat aproape 37.000 de euro pentru participarea la Târgul Internaţional de Turism Leisure 2015 de la Moscova din vara anului trecut. România a fost prezentă şi în primăvara lui 2014 la Târgul Internaţional de Turism „MITT 2014”, tot de la Moscova. Cu toate acestea, numărul turiştilor din Rusia care au venit în România a scăzut cu 40% în doar un singur an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. 

Odată cu scăderea numărului de turişti au scăzut şi cheltuielile. În 2012, 33.646 de turiştii din Federeaţia Rusă au cheltuit 18,4 milioane de euro, din care doar 5,6 milioane de euro pe vacanţe, cumpărături sau tratament medical. Restul banilor au fost cheltuiţi pentru călătorii de afaceri, congrese, conferinţe sau participări la târguri. 

2013 părea un an bun. Datele de la INS arată un flux de 46.026 de nerezidenţi din Federeaţia Rusă care au venit în România. Au crescut şi cheltuielile pentru afaceri – peste 19 milioane de euro, dar şi cele pentru vacanţe – 7,4 milioane de euro. 

În 2014 însă, a început declinul: 28.526 de nerezidenţi din Rusia, în scădere cu 40% faţă de anul precedent. Pentru călătoriile de afaceri s-au cheltuit 12,3 milioane de iar pentru vacanţe 3,9 milioane de euro. 

Nici 2015 nu arată date mai bune. În prima jumătate a lui 2015, puţin peste 11.000 de ruşi au ajuns în România. Pe vacanţe s-au cheltuit doar 1,7 milioane de euro, iar pe călătoriile de afaceri au dat 6,3 milioane de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia Stratum Energy România LLC, împreună cu Stratum Energy Romania LLC......
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...