Lituania, acord cu compania americană Chenier Energy asupra livrării de gaz

Lituania a anunţat sâmbătă că a semnat un acord cu compania americană Chenier Energy asupra livrării de gaz natural lichefiat, ce îi va permite să-şi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia, informează AFP.
Economica.net - lun, 02 mart. 2015, 04:37
Lituania, acord cu compania americană Chenier Energy asupra livrării de gaz

În virtutea acestui acord-cadru, primele livrări de gaz ar trebui să ajungă în Lituania de anul viitor, potrivit unui comunicat al operatorului de gaze naţional lituanian Litgas.

Acordul cu Chenier ‘ne va da acces la bogata piaţă de gaze naturale americană’, a declarat Dominykas Tuckus, directorul general al Litgas.

Un terminal plutitor a fost inaugurat la sfârşitul lunii octombrie 2014 în Lituania, punând capăt monopolului Moscovei în ţările baltice. Putând primi până la patru milioane de metri cubi de gaz pe an, mult mai mult decât 2,7 milioane metri cubi achiziţionaţi de la Gazprom în 2013, pe atunci unicul furnizor al Lituaniei, terminalul poate de asemenea aproviziona Letonia şi Estonia, şi ele dependente de Gazprom, dacă va fi nevoie, scrie Agerpres.

Un contract a fost deja semnat în august anul trecut între Lituania şi Statoil din Norvegia asupra livrărilor pe cinci ani, începând din 2015, a 540 milioane de metri cubi de gaz pe an.

Chiar dacă Gazprom va rămâne probabil furnizorul ţărilor baltice în viitorul apropiat, Vilnius este convins că concurenţa va fi benefică pentru preţuri şi securitatea energetica a regiunii.

‘Exporturile de gaze lichefiate din Statele Unite ar putea slăbi poziţia Rusiei care îşi utilizează resursele energetice ca o armă energetică pentru a şantaja ţările dependente de gazul rusesc’, a declarat în această săptămână Rokas Masiulis, ministrul lituanian al energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...