1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Lituania, acord cu compania americană Chenier Energy asupra livrării de gaz

Lituania a anunţat sâmbătă că a semnat un acord cu compania americană Chenier Energy asupra livrării de gaz natural lichefiat, ce îi va permite să-şi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia, informează AFP.

02 mar, 2015 | Agerpres

În virtutea acestui acord-cadru, primele livrări de gaz ar trebui să ajungă în Lituania de anul viitor, potrivit unui comunicat al operatorului de gaze naţional lituanian Litgas.

Acordul cu Chenier 'ne va da acces la bogata piaţă de gaze naturale americană', a declarat Dominykas Tuckus, directorul general al Litgas.

Un terminal plutitor a fost inaugurat la sfârşitul lunii octombrie 2014 în Lituania, punând capăt monopolului Moscovei în ţările baltice. Putând primi până la patru milioane de metri cubi de gaz pe an, mult mai mult decât 2,7 milioane metri cubi achiziţionaţi de la Gazprom în 2013, pe atunci unicul furnizor al Lituaniei, terminalul poate de asemenea aproviziona Letonia şi Estonia, şi ele dependente de Gazprom, dacă va fi nevoie, scrie Agerpres.

Un contract a fost deja semnat în august anul trecut între Lituania şi Statoil din Norvegia asupra livrărilor pe cinci ani, începând din 2015, a 540 milioane de metri cubi de gaz pe an.

Chiar dacă Gazprom va rămâne probabil furnizorul ţărilor baltice în viitorul apropiat, Vilnius este convins că concurenţa va fi benefică pentru preţuri şi securitatea energetica a regiunii.

'Exporturile de gaze lichefiate din Statele Unite ar putea slăbi poziţia Rusiei care îşi utilizează resursele energetice ca o armă energetică pentru a şantaja ţările dependente de gazul rusesc', a declarat în această săptămână Rokas Masiulis, ministrul lituanian al energiei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO