Lituania adoptă euro la 1 ianuarie

Lituania speră că aderarea la zona euro, de la 1 ianuarie 2015, va conduce la întărirea legăturilor sale cu Occidentul, într-o perioadă de îngrijorare faţă de ambiţiile Rusiei, chiar dacă populaţia se teme că aderarea la moneda unică va determina creşterea preţurilor, transmite AFP, citată de agerpres.ro. 
Economica.net - lun, 29 dec. 2014, 08:27
Lituania adoptă euro la 1 ianuarie

Odată cu abandonarea monedei sale naţionale, litas, Lituania va deveni a 19-a ţară membră a zonei euro, în condiţiile în care celelalte două state baltice, Estonia şi Letonia, au aderat la zona unică în 2011, respectiv 2014. 

Potrivit unui sondaj publicat în luna noiembrie de Banca centrală a Lituaniei, aproximativ 53% dintre cei trei milioane de lituanieni sunt favorabili trecerii la euro, în timp ce 39% se opun.

‘Trebuie să recunosc că motivele de securitate sunt printre principalele cauze ale sprijinului de care se bucură trecerea la euro în rândul populaţiei’, a declarat ministrul lituanian de Finanţe, Rimantas Sadzius.
Potrivit acestuia, este vorba despre ‘cel de-al treilea cel mai important pas făcut de Lituania în procesul de integrare în comunitatea Europei Occidentale’ după aderarea la UE şi NATO în 2004.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, sprijinul pentru euro a coborât sub pragul de 50%, în principal din cauza îngrijorărilor cu privire la posibilitatea creşterii preţurilor.
„Euro nu ne va creşte salariile sau pensiile, nu va face decât să crească preţurile. Însă, acest lucru a fost decis deja”, a declarat pensionara Danute Petkeviciene.

În opinia ministrului de Finanţe, preţurile nu ar trebui să urce cu mai mult de 0,2% – 0,3%. Spre deosebire de zlotul polonez, care evoluează liber, litasul este legat de euro începând din 2002, ceea ce înseamnă că depinde de Banca Central Europeană (BCE)

Lituania spera să adopte euro încă din 2007, însă atunci nu a îndeplinit criteriul inflaţiei, iar ulterior a fost afectată de criza globală din 2009, când PIB-ul său a înregistrat o contracţie de 15%.

Un regim de austeritate dureroasă a deschis calea pentru aderarea la zona euro şi a făcut din Lituania una dintre economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din UE.

Datoria publică a Lituaniei este mai mică de 40% din PIB, iar starea economiei sale este mult mai bună decât a altor state din zona euro, puternic îndatorate. Cu toate acestea, unii economişti trag un semnal de alarmă asupra unei pierderi treptate a competitivităţii, dacă Lituania nu îmbunătăţeşte productivitatea, în condiţiile în care salariile cresc cu 5% pe an.

Moneda lituaniană va fi convertită la euro la un curs de schimb de 3,4520 litas pentru un euro, acelaşi cu cel înregistrat înaintea aderării.

Cele două monede vor circula în paralel timp de două săptămâni, iar magazinele vor afişa preţurile în ambele monede până în luna iunie. Lituania a importat deja 132 de milioane bancnote euro de la Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), însă ulterior va bate propriile monede euro.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
Utilizatorii de Android se află pe lista atacurilor cibernetice prin SMS generate de către dezvoltatorii Flubot, iar România este a doua cea mai ţintită ţară din lume de această ameninţare,......
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale ...
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-Factura şi Radarul Mărfurilor
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii ...
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să ia măsurile necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor ...
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore, cu prevederi importante pentru viiorul exploatării gazelor din Marea Neagră, a fost promiulgată de ...