Lituania: Referendum asupra menţinerii interdicţiei vânzării pământului către străini

Lituania va organiza un referendum asupra menţinerii interdicţiei de vânzare a pământului către străini, au anunţat oficiali luni, o acţiune despre care analiştii au avertizat că ar putea pune Vilnius în conflict cu reglementările UE cu privire la libera circulaţie a capitalurilor, notează agenţia Reuters.
Economica.net - mar, 18 feb. 2014, 05:28
Lituania: Referendum asupra menţinerii interdicţiei vânzării pământului către străini

Votul a primit undă verde după ce susţinătorii – printre care un partid condus de unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din acest stat baltic – au strâns semnăturile a mai mult de o zecime din populaţie pentru a împinge iniţiativa, a declarat autoritatea electorală.

Lituania a promis să renunţe la interdicţie după aderarea la Uniunea Europeană în 2004 şi a primit o perioadă de tranziţie pentru a o menţine până în luna mai.

Dar militanţii au cerut ca interdicţia să fie făcută permanentă, unii argumentând că ridicarea ei ar putea urca preţurile dincolo de posibilităţile localnicilor.

Dreptul de proprietate asupra terenurilor este un subiect emoţional într-o ţară care
a suferit o serie de ocupaţii de-a lungul istoriei sale, notează Reuters.

‘Lituanienii sunt foarte emoţional ataşaţi de pământ. Noi spunem că o persoană pare tristă de parcă tocmai şi-a vândut pământul’, a declarat Valdas Gaidys, şeful agenţiei de sondaj Vilmorus, pentru Reuters.

Sondajele de opinie au arătat că două treimi dintre lituanieni se opun vânzării pământului către străini.

Referendumul a fost iniţiat de Uniunea Naţionalistă Lituaniană şi Uniunea Ţărănească şi Verde Lituaniană, care este condusă de Ramunas Karbauskis, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri în statul baltic.

Această formaţiune se opune social-democraţilor la putere şi principalelor partide de opoziţie din Uniunea Patriei, precum şi preşedintei Dalia Grybauskaite, care a declarat că votul în favoarea interzicerii ar fi egal cu un vot împotriva calităţii de membru în UE.

‘În cazul în care referendumul reuşeşte, Lituania va fi în clară încălcare a legislaţiei Uniunii Europene întrucât va restricţiona libera circulaţie a capitalurilor’, a declarat Ignas Vegele, profesor la Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius.

Lituania ar putea fi amendată de Curtea Europeană de Justiţie şi i s-ar restricţiona accesul la fondurile UE, care reprezintă 16 % din cheltuielile publice ale statului, a adăugat el.

Şeful Comisiei Electorale lituaniene a confirmat luni că cei la originea iniţiativei au strâns 300.000 de semnături necesare pentru declanşarea unui vot – prima iniţiativă atât de populară de a reuşi după ce ţara s-a desprins de fosta Uniune Sovietică la începutul anilor 1990.

Parlamentul trebuie să aleagă o dată a votului între mai şi iulie.

Este nevoie de o prezenţă de 50 % pentru ca referendumul să treacă şi cel puţin o treime din electorat trebuie să sprijine măsura

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O nouă interpretare a modelului Volkswagen T-Roc va ajunge la dealeri în primăvara lui 2022
O nouă interpretare a modelului Volkswagen T-Roc va ajunge la dealeri în primăvara lui 2022
Volkswagen a prezentat o nouă interpretare a crossoverului compact T-Roc, acesta fiind programat să ajungă la dealeri ...
Prețuri în creștere pentru apartamentele din București. Zonele unde prețurile au explodat într-un an
Prețuri în creștere pentru apartamentele din București. Zonele unde prețurile au explodat într-un an
Prețurile cerute de proprietarii de apartamente de două camere din București au crescut în ultimul an, iar în unele ...
Număr record de infectări cu SARS-CoV-2 în Slovacia
Număr record de infectări cu SARS-CoV-2 în Slovacia
Slovacia a raportat vineri cel mai mare număr de infectări zilnice cu noul coronavirus de la începutul pandemiei de COVID-19, ...