Lituania vrea să adere la euro în 2015 – Eurogrup

Lituania vrea să adere la zona euro în 2015, a anunţat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, fiind ultimul stat baltic care ar putea adopta moneda unică, după Estonia în 2011 şi Lituania în 2014, transmite Xinhua.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 13:26
Lituania vrea să adere la euro în 2015 - Eurogrup

‘Autorităţile lituaniene şi-au exprimat intenţia de a adopta euro la 1 ianuarie 2015’, a anunţat Jeroen Dijsselbloem după reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, de la Bruxelles.

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană vor publica în iunie raportul de convergenţă, care arată dacă un stat membru al UE îndeplineşte criteriile necesare adoptării euro, a anunţat şeful Eurogrupului.

În 14 ianuarie, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a reafirmat angajamentul Guvernului său de a adopta moneda euro în 2015, precizând că va demisiona dacă Lituania nu va adera la euro peste un an.

Începând cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri, odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.

Potrivit unui recent sondaj, aproximativ 55% dintre lituanieni se opun adoptării euro, iar 41% sunt în favoarea trecerii la moneda unică. Cetăţenii lituanieni se tem că după adoptarea euro va avea loc o creştere a preţurilor. Aceleaşi îngrijorări au apărut şi în ţările vecine, Letonia şi Estonia, în momentele când au aderat la zona euro.

Potrivit economiştilor, Lituania, ţară cu trei milioane de locuitori şi a cărei monedă este deja legată de euro, are şanse mari să respecte până în 2015 toate criteriile prevăzute în tratatul de la Maastricht.

Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, s-a declarat recent optimist că cea de-a treia ţară baltică va adera la moneda unică.

‘Mă aştept ca Lituania să devină anul viitor cea de 19-a ţară membră a zonei euro, încheind astfel aderarea la euro a ţărilor baltice’, a declarat Herman Van Rompuy.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...