Lituania vrea să adere la euro în 2015 – Eurogrup

Lituania vrea să adere la zona euro în 2015, a anunţat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, fiind ultimul stat baltic care ar putea adopta moneda unică, după Estonia în 2011 şi Lituania în 2014, transmite Xinhua.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 13:26
Lituania vrea să adere la euro în 2015 - Eurogrup

‘Autorităţile lituaniene şi-au exprimat intenţia de a adopta euro la 1 ianuarie 2015’, a anunţat Jeroen Dijsselbloem după reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, de la Bruxelles.

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană vor publica în iunie raportul de convergenţă, care arată dacă un stat membru al UE îndeplineşte criteriile necesare adoptării euro, a anunţat şeful Eurogrupului.

În 14 ianuarie, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a reafirmat angajamentul Guvernului său de a adopta moneda euro în 2015, precizând că va demisiona dacă Lituania nu va adera la euro peste un an.

Începând cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri, odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.

Potrivit unui recent sondaj, aproximativ 55% dintre lituanieni se opun adoptării euro, iar 41% sunt în favoarea trecerii la moneda unică. Cetăţenii lituanieni se tem că după adoptarea euro va avea loc o creştere a preţurilor. Aceleaşi îngrijorări au apărut şi în ţările vecine, Letonia şi Estonia, în momentele când au aderat la zona euro.

Potrivit economiştilor, Lituania, ţară cu trei milioane de locuitori şi a cărei monedă este deja legată de euro, are şanse mari să respecte până în 2015 toate criteriile prevăzute în tratatul de la Maastricht.

Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, s-a declarat recent optimist că cea de-a treia ţară baltică va adera la moneda unică.

‘Mă aştept ca Lituania să devină anul viitor cea de 19-a ţară membră a zonei euro, încheind astfel aderarea la euro a ţărilor baltice’, a declarat Herman Van Rompuy.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce promoții la carburanți găsiți în această perioadă în benzinării
Ce promoții la carburanți găsiți în această perioadă în benzinării
Pe fondul prețurilor în creștere ale carburanților, reducerile oferite de marile lanțuri de benzinării pot aduce o ...
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...