LIVE BUSINESS Firea cere voie de la Guvern să împrumute mai mulţi bani

Primăria Municipiului București ar putea încheia un acord de 100 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziția a încă 200 de autobuze și cofinanțarea unui proiect de termoficare din bani europeni, potrivit Primarului General Gabriela Firea. Aceasta solicită de la Mininstrul Finanțelor, Ionuț Mișa, o derogare de la pragul de 21 de milioane de euro impus pentru împrumuturi tuturor primăriilor, indiferent de mărimea lor.
Economica.net - mar, 24 oct. 2017, 08:52
LIVE BUSINESS Firea cere voie de la Guvern să împrumute mai mulţi bani

“Am primit scrisoarea din partea BERD care ne garantează un acord de 100 milioane de euro”, a spus Primarul General Gabriela Firea la LIVE BUSINES Economica, precizând că procedurile de achiziție cu bani de la BERD sunt mult mai simple.

Planurile Primăriei București se lovesc de un prag impus prin lege tuturor municipiilor din țară, indiferent de mărimea lor.

“Am aflat și noi cu stupoare că există o limită de 21 de milioane de euro pentru achizițiile primăriilor”, a spus Gabriela Firea, arătând că nu este corect ca același prag să fie aplicat pentru un oraș ca București, cu trei milioane de locuitori, și pentru unul cu 3.000 de persoane.

“Cerem ajutorul Guvernului, lui Ionuț Mișa. Pentru aceste 100 milioane de euro, trebuie să achităm o cofinanțare de 49%”, a explicat Firea, adăugând că soluția este să se facă o derogare pentru municipiile mari și în funcție de proiect.

De asemenea, și alte orașe vor schimbarea criteriilor pentru împrumuturi, ca acestea să nu mai fie aprobate după criteriul „primul venit, primul servit”, ci în funcție de numărul de locuitori și mărimea populației afectate.

„Când vrem să ne finanțăm prin BERD, care are criterii simplificate, nu putem din cauza pragului”, a spus Firea, adăugând că speră la un răspuns pozitiv din partea Finanțelor. 

O parte din banii de la BERD ar urma să fie utilizați pentru cumpărarea a 200 de autobuze urbane Euro 6, în plus față de cele 400 din licitația curentă, potrivit Gabrielei Firea.

Restul sumei din cele 100 de milioane de euro de la BERD ar urma să fie folosită pentru atragerea de fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru un proiect de termoficare în Capitală.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...