LIVE BUSINESS Firea cere voie de la Guvern să împrumute mai mulţi bani

Primăria Municipiului București ar putea încheia un acord de 100 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziția a încă 200 de autobuze și cofinanțarea unui proiect de termoficare din bani europeni, potrivit Primarului General Gabriela Firea. Aceasta solicită de la Mininstrul Finanțelor, Ionuț Mișa, o derogare de la pragul de 21 de milioane de euro impus pentru împrumuturi tuturor primăriilor, indiferent de mărimea lor.
Economica.net - mar, 24 oct. 2017, 08:52
LIVE BUSINESS Firea cere voie de la Guvern să împrumute mai mulţi bani

“Am primit scrisoarea din partea BERD care ne garantează un acord de 100 milioane de euro”, a spus Primarul General Gabriela Firea la LIVE BUSINES Economica, precizând că procedurile de achiziție cu bani de la BERD sunt mult mai simple.

Planurile Primăriei București se lovesc de un prag impus prin lege tuturor municipiilor din țară, indiferent de mărimea lor.

“Am aflat și noi cu stupoare că există o limită de 21 de milioane de euro pentru achizițiile primăriilor”, a spus Gabriela Firea, arătând că nu este corect ca același prag să fie aplicat pentru un oraș ca București, cu trei milioane de locuitori, și pentru unul cu 3.000 de persoane.

“Cerem ajutorul Guvernului, lui Ionuț Mișa. Pentru aceste 100 milioane de euro, trebuie să achităm o cofinanțare de 49%”, a explicat Firea, adăugând că soluția este să se facă o derogare pentru municipiile mari și în funcție de proiect.

De asemenea, și alte orașe vor schimbarea criteriilor pentru împrumuturi, ca acestea să nu mai fie aprobate după criteriul „primul venit, primul servit”, ci în funcție de numărul de locuitori și mărimea populației afectate.

„Când vrem să ne finanțăm prin BERD, care are criterii simplificate, nu putem din cauza pragului”, a spus Firea, adăugând că speră la un răspuns pozitiv din partea Finanțelor. 

O parte din banii de la BERD ar urma să fie utilizați pentru cumpărarea a 200 de autobuze urbane Euro 6, în plus față de cele 400 din licitația curentă, potrivit Gabrielei Firea.

Restul sumei din cele 100 de milioane de euro de la BERD ar urma să fie folosită pentru atragerea de fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru un proiect de termoficare în Capitală.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului – Biharia
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului ...
Autostrada Sibiu - Pitești (Transcarpați), cu loturile 2 și 3, a obținut punctaj maxim la prioritizarea proiectelor din ...
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia a creat o variantă dedicată exclusiv pieței europene a modelului Sportage dotată cu sisteme de propulsie hybrid și ...
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se prelungește până la 22.00, acces la mall şi pentru „testaţi”, fără mască în spațiile deschise
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se ...
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat marți seară că în urma ședinței ...