1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 1 º

News

Liviu Dragnea a fost inculpat în dosarul Tel Drum de către DNA. I se impută un prejudiciu de 31,3 milioane de lei

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri seară prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul oficial că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pe care-l acuză de mai multe infracțiuni comise în perioada în care acesta ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

26 iun, 2020 | ECONOMICA.net

Concret, Dragnea este acuzat de procurorii anticorupție de comiterea următoarelor fapte:  constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă participației improprii.

În aceste cauze nu este inculpat doar Liviu Dragnea, DNA anunțând că sunt inculpate persoane care la dată comiterii faptelor dețineau posturile de funcționari în cadrul Consiliului Județean Teleorman și administratorii/reprezentanții firmei Tel Drum S.A. și ai altor societăți comerciale. La rândul lor, aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la abuz în serviciu și evaziune fiscală.

De asemenea, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata persoană juridică TEL DRUM S.A., pentru următoarele infracțiuni: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale), două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.


"Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații", se specifică în comunicatul DNA.

Liviu Dragnea este acuzat că a coordonat și a determinat că funcționarii publici să acționeze în interesul unor societăți private.

"Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA" se mai mentionează în comunicat.


Unul dintre scopurile grupului ar fi fost ca firma Tel Drum S.A. să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.
În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja Tel Drum S.A. Cu ajutorul altor două persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condiții care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației. În plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului.

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit astfel încât firma Tel Drum SA să câștige și contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației.

De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului.
Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:
- 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701,
- 5.742.872 lei (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) – contractul DJ 506.

Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare Tel Drum S.A.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO