1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 6 º

News

Liviu Dragnea va putea fi premier. Executivul a elaborat o lege care permite condamnaţilor penal să facă parte din Guvern

Guvenul a elaborat un proiect de act normativ, denumit Codul Administrativ. Proiectul, care are 266 de pagini, prevede, printre altele, şi abrogarea legii care interzice persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern.

12 iul, 2017 | ECONOMICA.net

Documente atasate:

(update 12 iul, 2017 13:56) Proiectul a mai fost lansat în dezbatere publică în 2016, de Guvernul Cioloş, cu aceleaşi prevederi
Ideea conceperii unui Cod Administrativ este mai veche, de pe vremea Guvernului Cioloş, care a iniţiat un astfel de proiect. Ministerul Dezvoltării din timpul guvernării Cioloş a lansat în dezbatere publică un proiect de Cod Administrativ pe 8 noiembrie 2016.

Proiectul Guvernului Cioloş este în linii mari acelaşi: conţine condiţiile de a fi ministru care se regăsesc şi în proiectul lansat de Guvernul Tudose, respectiv prevede posibilitatea ca o persoană condamnată şi reabilitată să să facă partre din guvern.
(update 12 iul, 2017 13:18) Premierul nu intenţionează să modifice legea care ar permite persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern
Premierul Mihai Tudose "nu are pe masă" şi nu intenţionează modificarea Legii 90/2001 pentru a permite persoanelor care au fost condamnate penal să facă parte din Guvern, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse apropiate şefului Executivului.


"Pe masa premierului nu există niciun proiect de modificare a Legii 90/2001 (care interzice persoanelor care au fost condamnate penal să fie membri ai Guvernului - n.r.). Totul va fi transparent, aşa cum a şi promis la Bruxelles, la întâlnirea cu liderii europeni", au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate prim-ministrului Tudose.

Este vorba despre articolul 651.

“În termen de 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentului Cod se abrogă următoarele acte normative: (…)

Alineatul (1), litera c): Legea nr. 90/2001 pentru organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 2 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare;

Iată ce scrie la articolul 2 din legea care se abrogă:

“Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”.

Pentru a deveni lege, Codul Administrativ trebuie să fie adoptat de Parlament.

Proiectul de lege privind Codul Administrativ a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi a fost pus în dezbatere publică pe 8 noiembrie 2016. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind una definitivă.

Vedeţi ataşat proiectul noului Cod Administrativ.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO