Liviu Pop: Proiectul de lege privind economia socială ar putea fi adoptat în aprilie de Senat

Proiectul de lege privind economia socială ar putea fi adoptat peste două săptămâni în Senat, a declarat, marţi, Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senatul României.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 20:14
Liviu Pop: Proiectul de lege privind economia socială ar putea fi adoptat în aprilie de Senat

‘Proiectul de lege se află la Senat, la Comisia pentru Muncă. 23 aprilie este termenul pentru adoptare tacită. Peste două săptămâni cred că vom da raport pentru acest proiect de lege, unde sunt foarte multe amendamente. Dacă lucrurile merg bine la Comisia pentru Muncă peste două săptămâni ar putea fi adoptat în Senat’, a spus Liviu Pop, prezent la dezbaterea ‘Economia socială, o alternativă viabilă’ organizată de Institutul Social Democrat ‘Ovidiu Şincai’.

Aceasta este prima dezbatere publică organizată pe marginea acestei teme în România.

Liviu Pop a adăugat că în Camera Deputaţilor, dacă se merge în procedură de urgenţă, proiectul de lege ar putea fi adoptat peste o lună şi jumătate. Astfel, la finalul lunii mai proiectul de lege ar putea să treacă prin Parlament.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat susţine că legea este importantă pentru absorbţia fondurile europene viitoare pentru că se deschid liniile pentru perioada 2014-2020 şi fiecare organizaţie care doreşte să facă economie socială trebuie să ştie ce documente sunt necesare.

Potrivit unei prezentări a Institutului Social Democrat ‘Ovidiu Şincai’, proiectul de lege reglementează următoarele aspecte: stabilirea principiilor care stau la baza economiei sociale şi a obiectivelor acesteia; definirea unor termeni semnificativi în domeniul economiei sociale; definirea termenului de ‘întreprindere socială’ şi acordarea unui atestat în domeniul economiei sociale pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în acest domeniu; definirea termenului de ‘întreprindere socială de inserţie’ şi certificarea statutului de întreprindere socială de inserţie prin acordarea mărcii sociale pe baza îndeplinirii unor condiţii; stabilirea mecanismelor de sprijinire şi încurajare a dezvoltării întreprinderilor sociale de inserţie.

De asemenea, legea presupune înfiinţarea la nivel naţional a Registrului unic de evidenţă al întreprinderilor sociale, care să cuprindă informaţii cu privire la întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie existente în România, precum şi înfiinţarea atât în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cât şi în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv a agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, a unor compartimente cu atribuţii în domeniul economiei sociale.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a iniţiat proiectul de lege privind economia socială, proiect de lege care a fost aprobat în şedinţa Guvernului din 11 decembrie 2013, fiind trimis către Parlament în vederea adoptării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Hidrogenul verde va fi rentabil în România din 2028, ar trebui să avem electrolizoare de minimum 1.500 MW. Ce ar trebui să conțină strategia hidrogenului. Studiu EPG
Hidrogenul verde va fi rentabil în România din 2028, ar trebui să avem electrolizoare de minimum 1.500 MW. Ce ar trebui ...
Până în 2030, în România va trebui să fie instalată o capacitate de electroliză de cel puțin 1.470 MW ceea ce reprezintă ...
Varianta Omicron duce la scăderea preţului petrolului
Varianta Omicron duce la scăderea preţului petrolului
Cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu 15% într-o singură şedinţă, investitorii anticipând noi restricţii, odată cu ...
DNA: Fostul ministru Nicolae Bănicioiu – trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă
DNA: Fostul ministru Nicolae Bănicioiu – trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă
Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un ...