Liviu Voinea: Lucrăm la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, care va fi agreat cu FMI şi CE

Executivul lucrează la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, măsuri care vor trebui agreate cu delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, a declarat sâmbătă seară, la România TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Economica.net - Dum, 19 ian. 2014, 13:47
Liviu Voinea: Lucrăm la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, care va fi agreat cu FMI şi CE

„Anul trecut, Guvernul a crescut salariile bugetarilor cu 15%, pensiile cu 4%, salariul minim cu 15%, venitul minim garantat cu 8%, şi, cu toate astea, consumul populaţiei a stagnat, în condiţiile în care nici preţurile nu au au crescut, inflaţia anualizată, de 1,5%, fiind cea mai mică de după Revoluţie.(…) În condiţiile în care s-au băgat în economie circa două miliarde euro care ar fi trebuit să meargă în consum, consumul nu a crescut. Asta înseamnă că e nevoie de un set de măsuri, la care se lucrează în prezent, şi putem intra în detalii după ce acest set va fi agreat cu FMI şi Comisia Europeană, un set de măsuri ca să stimulăm cererea internă. Crescând consumul, creşte şi producţia, au şi firmele la ce să se raporteze”, a explicat Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a precizat că este nevoie de o creştere a consumului pentru a menţine sau chiar a spori ritmul de creştere economică.

„Este important să spun că Guvernul are această preocupare de a stimula consumul, pentru că 2013 a fost an bun, am avut creştere economică şi din agricultură şi din export şi din producţia industrială. N-am avut din consum. Atunci, în 2014, pentru a menţine şi chiar a spori acest ritm de aproape 3% este nevoie şi de acest motor care este consumul intern, fără a afecta bugetul în vreun fel, nu vorbim de lucruri care să pună în pericol consolidarea fiscală”, a mai spus Voinea.

Acesta a menţionat că majorarea accizei la carburanţi nu reprezintă, în raport cu ansamblul temelor de discuţii cu FMI şi Comisia Europeană, o temă principală.

„Această chestiune (majorarea accizei la carburanţi n.r) în raport cu ansamblul temelor de discuţii cu FMI şi Comisia Europeană nu este una principală. Sunt multe alte teme ce scapă atenţiei opiniei publice, sunt chestiuni de natura reformei structurale. De exemplu, tema noului sistem de raportare şi monitorizare a cheltuielilor publice, care era în fiecare scrisoare cu FMI, nu a fost niciodată sesizată sau evidenţiată şi a făcut parte inclusiv din precedenta scrisoare cu FMI”, a menţionat Liviu Voinea.

El a precizat că nu poate da amănunte legate de acciza la carburanţi, dar a subliniat că o amânarea a introducerii acesteia nu poate fi compensată decât prin creşterea colectării veniturilor sau prin amânarea unor cheltuieli.

„Atunci spui: ai venituri mai mari la buget, poţi să îţi permiţi…Dar nu ne va crede nimeni că va creşte colectarea înainte să vadă că acest lucru se va şi întâmpla şi, conform metodologiei, trebuie 3 luni consecutive să se vadă că a crescut gradul de colectare şi să se poată lua în calcul. A doua variantă este amânarea unor cheltuieli. Cu cât perioada respectivă creşte cu atât se vor amâna mai multe cheltuieli. Nu poate fi anulată nicio investiţie. Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici preşedintele, nici FMI, nici Comisia Europeană, nimeni nu poate să mai schimbe bugetul până la 1 iulie”, a spus ministrul delegat pentru buget.

El a adăugat că anumite cheltuieli vor fi amânate în primul trimestru, sau primul semestru, pentru că nu se realizează veniturile din acciză, deoarece nu există altă variantă tehnică.

„Cu cât sunt mai multe venituri care nu se realizează, cu atât sunt mai multe cheltuieli se amână. Altă variantă tehnică nu poate să existe. Aceste cheltuieli, în funcţie de evoluţia veniturilor la 6 luni, se vor tăia la rectificare pentru a compensa veniturile nerealizate sau se vor elibera şi se vor face aceste cheltuieli dacă veniturile din alte surse au compensat nerealizarea veniturilor din acciză”, a explicat Voinea, întrebat dacă se va aplica acciza de 7 eurocenţi de la 1 aprilie şi cum va fi compensată pierderea din amânarea aplicării acestei măsuri.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2014, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.

Misiunea FMI va discuta cu autorităţile române recentele evoluţii economice şi priorităţile în reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsurile de compensare a deficitului de venituri în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibil, astfel încât să se asigure ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...