Liviu Voinea: Lucrăm la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, care va fi agreat cu FMI şi CE

Executivul lucrează la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, măsuri care vor trebui agreate cu delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, a declarat sâmbătă seară, la România TV, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Economica.net - Dum, 19 ian. 2014, 13:47
Liviu Voinea: Lucrăm la un set de măsuri pentru stimularea cererii interne, care va fi agreat cu FMI şi CE

„Anul trecut, Guvernul a crescut salariile bugetarilor cu 15%, pensiile cu 4%, salariul minim cu 15%, venitul minim garantat cu 8%, şi, cu toate astea, consumul populaţiei a stagnat, în condiţiile în care nici preţurile nu au au crescut, inflaţia anualizată, de 1,5%, fiind cea mai mică de după Revoluţie.(…) În condiţiile în care s-au băgat în economie circa două miliarde euro care ar fi trebuit să meargă în consum, consumul nu a crescut. Asta înseamnă că e nevoie de un set de măsuri, la care se lucrează în prezent, şi putem intra în detalii după ce acest set va fi agreat cu FMI şi Comisia Europeană, un set de măsuri ca să stimulăm cererea internă. Crescând consumul, creşte şi producţia, au şi firmele la ce să se raporteze”, a explicat Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a precizat că este nevoie de o creştere a consumului pentru a menţine sau chiar a spori ritmul de creştere economică.

„Este important să spun că Guvernul are această preocupare de a stimula consumul, pentru că 2013 a fost an bun, am avut creştere economică şi din agricultură şi din export şi din producţia industrială. N-am avut din consum. Atunci, în 2014, pentru a menţine şi chiar a spori acest ritm de aproape 3% este nevoie şi de acest motor care este consumul intern, fără a afecta bugetul în vreun fel, nu vorbim de lucruri care să pună în pericol consolidarea fiscală”, a mai spus Voinea.

Acesta a menţionat că majorarea accizei la carburanţi nu reprezintă, în raport cu ansamblul temelor de discuţii cu FMI şi Comisia Europeană, o temă principală.

„Această chestiune (majorarea accizei la carburanţi n.r) în raport cu ansamblul temelor de discuţii cu FMI şi Comisia Europeană nu este una principală. Sunt multe alte teme ce scapă atenţiei opiniei publice, sunt chestiuni de natura reformei structurale. De exemplu, tema noului sistem de raportare şi monitorizare a cheltuielilor publice, care era în fiecare scrisoare cu FMI, nu a fost niciodată sesizată sau evidenţiată şi a făcut parte inclusiv din precedenta scrisoare cu FMI”, a menţionat Liviu Voinea.

El a precizat că nu poate da amănunte legate de acciza la carburanţi, dar a subliniat că o amânarea a introducerii acesteia nu poate fi compensată decât prin creşterea colectării veniturilor sau prin amânarea unor cheltuieli.

„Atunci spui: ai venituri mai mari la buget, poţi să îţi permiţi…Dar nu ne va crede nimeni că va creşte colectarea înainte să vadă că acest lucru se va şi întâmpla şi, conform metodologiei, trebuie 3 luni consecutive să se vadă că a crescut gradul de colectare şi să se poată lua în calcul. A doua variantă este amânarea unor cheltuieli. Cu cât perioada respectivă creşte cu atât se vor amâna mai multe cheltuieli. Nu poate fi anulată nicio investiţie. Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici preşedintele, nici FMI, nici Comisia Europeană, nimeni nu poate să mai schimbe bugetul până la 1 iulie”, a spus ministrul delegat pentru buget.

El a adăugat că anumite cheltuieli vor fi amânate în primul trimestru, sau primul semestru, pentru că nu se realizează veniturile din acciză, deoarece nu există altă variantă tehnică.

„Cu cât sunt mai multe venituri care nu se realizează, cu atât sunt mai multe cheltuieli se amână. Altă variantă tehnică nu poate să existe. Aceste cheltuieli, în funcţie de evoluţia veniturilor la 6 luni, se vor tăia la rectificare pentru a compensa veniturile nerealizate sau se vor elibera şi se vor face aceste cheltuieli dacă veniturile din alte surse au compensat nerealizarea veniturilor din acciză”, a explicat Voinea, întrebat dacă se va aplica acciza de 7 eurocenţi de la 1 aprilie şi cum va fi compensată pierderea din amânarea aplicării acestei măsuri.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2014, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.

Misiunea FMI va discuta cu autorităţile române recentele evoluţii economice şi priorităţile în reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsurile de compensare a deficitului de venituri în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibil, astfel încât să se asigure ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...