Livrările de petrol american către Europa au crescut accelerat. Din Texas pleacă mai ales țiței ușor, preferat de rafinăriile europene

Exporturile de țiței american către Europa au crescut în martie și aprilie, fiind vorba mai ales despre petrol ușor, cu conținut redus de sulf, potrivit datelor companiilor de transport, comercianților și analiștilor, arată Reuters.
Mihai Nicuţ - vin, 29 apr. 2022, 15:50
Livrările de petrol american către Europa au crescut accelerat. Din Texas pleacă mai ales țiței ușor, preferat de rafinăriile europene

Astfel, în timp ce ce Uniunea Europeană pare că se apropie un embargo petrolier asupra Rusiei din cauza invaziei asupra Ucrainei, exportatorii americani au intensificat livrările de țiței ușor american în Europa, ajutați de decizia Washingtonului de a elibera 180 de milioane de barili de petrol din Rezerva strategică de petrol a SUA.

Exporturile de țiței din SUA către Europa au ajuns la aproape 1,5 milioane de barili pe zi (bpd) în aprilie, cea mai mare cantitate din ultimii doi ani, și una dintre cele mai mari înregistrate vreodată, a declarat Matt Smith, analist principal de petrol al furnizorul de date Kpler. Majoritatea livrărilor sunt de țiței ușor, cu conținut redus de sulf, a adăugat el, și vizează mai multe destinații europene, ca Spania, Regatul Unit, Danemarca sau Italia.

La cotații de peste 100 de dolari pe baril, producția este în creștere în Bazinul Permian, cel mai important zăcământ de șist din SUA. Producția este estimată să atingă un record de 5,1 milioane bpd luna viitoare, potrivit Energy Information Administration. Iar rafinăriile americane de pe coasta Golfului Mexic pot procesa sortimentele de țiței greu, lăsând majoritatea țițeiului mai ușor disponibil pentru export, au spus comercianții.

Sortimentele de țiței ușor, “dulce”, sunt mai ușor de procesat de către rafinăriile mai puțin complexe, ajutându-le adesea să compenseze costurile mai mari de procesare

În condițiile în care tot mai multe rafinării europene evită petrolul rusesc, există o cerere în creștere de barili din alte surse, și astfel una dintre soluții este inclusiv țiței american. Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, acoperind puțin peste un sfert din importurile continetului  în 2020, potrivit Eurostat, după cum arată Reuters.

Cel puțin 65% din țițeiul american expediat în Europa în martie este de tip WTI Midland, potrivit datelor Refinitiv Eikon, care citează serviciul vamal al SUA. Vapoarele au transportat în total aproximativ 22 de milioane de barili.

„Europenii caută surse alternative, iar SUA pot oferi sortimente de țiței ușor țărilor Europei de Vest și de Est”, a spus o sursă familiarizată cu piețele europene.

Rafinăriile britanice, care intenționează să elimine treptat importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, au cumpărat luna trecută cel mai mare volum de țiței american din ultimii doi ani și jumătate, au arătat datele Eikon.

De asemenea, Spania urmează să importe o cantitate record de 7 milioane de barili de țiței american în aprilie, conform datelor Reuters. Asta după ce, în martie, s-a ajuns la un nivel de aproape 6 milioane de barili trimiși către rafinării din Spania ale Repsol, Cepsa, și BP, dar companiile nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta situația.

SUA sunt cel mai mare producător de petrol din lume, înaintea Rusiei și Arabiei Saudite, dar și cel mai mare consumator.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...