Livrările de spaţii logistice şi industriale noi în România vor depăşi 300.000 de metri pătraţi, în 2016 – studiu

Livrările de spaţii logistice şi industriale noi în România vor depăşi, anul acesta, 300.000 de metri pătraţi, nivel care va creşte stocul cu 15%, conform unui studiu realizat de o companie de consultanţă imobiliară, remis joi Agerpres.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 13:48
Livrările de spaţii logistice şi industriale noi în România vor depăşi 300.000 de metri pătraţi, în 2016 - studiu

Cea mai mare parte va fi livrată în Bucureşti – 63% (circa 190.000 mp), regiune urmată de Cluj – 8% (25.000 mp), Braşov, Ploieşti şi Sibiu, cu câte 5% (15.000 mp).

La sfârşitul anului 2015, stocul modern de spaţii industriale şi logistice din România a depăşit două milioane de metri pătraţi, conform studiului realizat de DTZ Echinox. Bucureştiul înregistrează 47% din aceste spaţii, cu un stoc de 960.000 metri pătraţi. În afara Capitalei, cele mai mari pieţe din punct de vedere al stocului de spaţii industriale şi logistice sunt: Timişoara – 13%, Ploieşti – 11%, Cluj – 7%, şi Braşov – 7%.

Livrările de spaţii industriale şi logistice noi au însumat, anul trecut, 164.000 mp. În jur de 90% sunt dezvoltări de tip build to suit, realizate în principal în Timişoara – 78.000 mp -, Ploieşti – 33.000 mp şi Brăila – 16.000 mp.

În 2015, activitatea totală de tranzacţionare a fost de 300.000 mp, fiind cu 44% mai mare faţă de anul precedent. În Bucureşti, s-au tranzacţionat 137.000 mp, reprezentând aproape jumătate din totalul tranzacţionat.

De-a lungul anului 2015, nivelul chiriei a rămas relativ stabil. Chiriile prime pentru unităţile de clasă A de minimum 5.000 mp se încadrează între 3,6 – 3,9 euro/mp/lună. Pentru unităţile sub 5.000 mp, nivelul chiriilor este uşor mai ridicat. Pentru unităţile de clasă B, chiriile solicitate variază între 2,5 – 3 euro/mp/lună. Pe lângă chirie, se aplică o taxă de mentenanţă ce variază între 0,60 – 0,95 euro/mp/lună, acoperind taxa pe proprietate, asigurarea, paza, costurile cu întreţinerea tehnică, iluminatul şi curăţenia.

Anul trecut, România a înregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor de retail din Uniunea Europeană – 8,9%. Ca o consecinţă, cererea generată de companiile care activează în sectoarele retail şi distribuţie a avut o contribuţie majoră la rezultatele pozitive de pe piaţa de leasing.

Cererea pentru dezvoltări industriale va urma un trend ascendent, spun specialiştii de la DTZ Echinox, fiind susţinută de creşterea consumului, dar şi de nevoia companiilor din sectoarele retail, logistică şi distribuţie de a-şi extinde operaţiunile.

Te-ar mai putea interesa și
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în această zonă mai sunt multe de făcut, a declarat, joi, Daniela......
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...