Lockheed Martin şi alte companii americane au evacuat o bază aeriană din Irak din cauza violenţelor

Companiile americane care lucrează pentru guvernul irakian în sectorul apărării şi-au evacuat angajaţii americani de la o bază aeriană, în contextul deteriorării securităţii în Irak, a indicat joi Washingtonul, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 04:18
Lockheed Martin şi alte companii americane au evacuat o bază aeriană din Irak din cauza violenţelor

Într-un scurt comunicat, Departamentul de Stat a explicat că ‘cetăţenii americani sub contract cu guvernul irakian au fost deplasaţi provizoriu de către companiile lor din motive de securitate’. Un responsabil al Pentagonului a precizat că ‘aproximativ o sută’ de americani sub contract cu guvernul irakian au fost evacuaţi de la baza aeriană Balad (nord de Bagdad) spre capitala irakiană. El a adăugat că guvernul american nu este implicat în aceste evacuări.

Producătorul american de arme Lockheed Martin a precizat joi că aproximativ 25 de angajaţi ai săi au fost evacuaţi din zona Balad din nordul Irakului, ca parte a unor eforturi mai mari de a le asigura securitatea în contextul violenţelor tot mai puternice din regiune.

Departamentul de Stat a refuzat să ofere mai multe detalii despre evacuări. În schimb, ‘statutul personalului ambasadei şi al consulatelor SUA (din Irak) nu s-a schimbat’, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki, dezminţind zvonurile privind evacuarea misiunilor americane.

Potrivit unor responsabili ai Pentagonului, angajaţii americani evacuaţi, care sunt plătiţi de guvernul irakian, lucrau la dosarul celor 36 de avioane de luptă F-16 achiziţionate de Bagdad de la Washington. Primele două exemplare urmează să fie livrate la toamnă.

Baza aeriană de la Balad a fost trecută sub control irakian la începutul lunii noiembrie 2011, cu două luni înainte de retragerea militară completă a SUA din Irak.

Anterior, secretarul de stat american John Kerry a afirmat că Washingtonul este profund îngrijorat de violenţele din Irak şi că preşedintele Barack Obama este pregătit să ia ‘decizii-cheie în termen scurt’ pentru a ajuta guvernul irakian să combată insurgenţa.

‘Suntem profund îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Irak’, a declarat Kerry în timpul unei scurte apariţii cu premierul australian Tony Abbott la Departamentul de Stat.

Tot joi, preşedintele SUA, Barack Obama, a afirmat că echipa sa studiază ‘toate opţiunile’ în faţa recrudescenţei violenţelor înregistrată în Irak şi a avansului fulgerător al combatanţilor jihadişti înspre capitala Bagdad.

‘Situaţia la care am asistat în ultimele zile a dovedit măsura în care Irakul va avea nevoie de mai mult ajutor, din partea Statelor Unite ale Americii şi a comunităţii internaţionale’, a declarat Obama în Biroul Oval, la finalul unei întrevederi cu premierul australian Tony Abbott.

Totuşi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a declarat ulterior că SUA nu iau în considerarea trimiterea de trupe în Irak pentru a opri avansul militanţilor islamişti. Ea a spus că SUA vor trimite suma suplimentară de 12,8 milioane de dolari organizaţiilor care oferă ajutor umanitar în Irak, cu scopul de a sprijini în special cele 500.000 de persoane care ar fi părăsit zona Mosul.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat joi orice act de terorism comis în Irak şi a făcut apel la un dialog între toate părţile din această ţară.

Cei 15 membri ai Consiliului au avut timp de două ore consultări cu uşile închise la New York, în cursul cărora au ascultat darea de seamă privind situaţia de la faţa locului din partea trimisului special al ONU în Irak, Nickolay Mladenov, care a intervenit prin videoconferinţă.

La sfârşitul reuniunii, Consiliul şi-a exprimat sprijinul unanim pentru guvernul şi poporul din Irak în lupta lor împotriva combatanţilor islamişti din Statul Islamic din Irak şi Levant (EILL). După ce au cucerit largi teritorii în nord-vestul ţării de la începutul săptămânii, insurgenţii au avansat joi spre capitală, luptând împotriva unei armate irakiene în derută.

Te-ar mai putea interesa și
Apele Române: Nu recomandăm acum udatul grădinii sau umplerea piscinei. Care e situația la Hidroelectrica și în lacurile ANAR și la centrala nucleară de la Cernavodă
Apele Române: Nu recomandăm acum udatul grădinii sau umplerea piscinei. Care e situația la Hidroelectrica și în lacurile ...
Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) arată că monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare și asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă. Face......
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 
Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG ...
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul grădinilor și umplerea piscinelor
ANAR avertizează că rezervele de apă trebuie folosite rațional în această perioadă. Instituția nu recomandă udatul ...
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă ...
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever industria ospitalității
Patronatele din HoReCa reacționează față de noua propunere de revizuire a Codului fiscal. Inițiativa ar afecta sever ...
Modificările aduse Codului fiscal, aşa cum au fost publicate luni în proiectul de ordonanţă propus de Ministerul de ...