Locuitorii țărilor din estul și din sudul Europei au cele mai favorabile opinii despre China

Europenii au opinii împărţite despre China, cu francezii majoritar neîncrezători, în timp ce locuitorii ţărilor din estul şi sudul Europei sunt mult mai entuziaşti, potrivit unui studiu publicat joi şi preluat de AFP.
Economica.net - joi, 05 dec. 2019, 16:34
Locuitorii țărilor din estul și din sudul Europei au cele mai favorabile opinii despre China

Gigantul asiatic, care a cunoscut în ultimii 40 de ani un formidabil avânt economic şi devenit a doua putere din lume după SUA, suscită reacţii foarte diferite.

În Europa de Vest, doar circa o treime dintre locuitori au o părere pozitivă despre China: în Franţa (33%), în Germania (34%) şi în Regatul Unit (38%), potrivit unui raport al cabinetului american Pew Research Center.

Entuziasmul este mult mai puternic în ţările situate în estul continentului, precum Lituania (45%) şi Polonia (47%), dar mai ales în Bulgaria (55%) şi în Ucraina (57%), naţiuni unde China a investit mult.

Grecia se remarcă de asemenea printr-un nivel ridicat de opinii pozitive (51%), economia greacă beneficiind de investiţii masive ale întreprinderilor chineze când se confrunta cu criza economică.

Dimpotrivă, păreri foarte proaste despre China au suedezii (doar 25% au opinii pozitive), potrivit studiului, realizat pe un eşantion de 38.000 de persoane în 34 de ţări ale lumii.

Relaţiile dintre Suedia şi China s-au deteriorat după arestarea editorului suedez de origine chineză Gui Minhai, care publica la Hong Kong cărţi cu conţinut obscen despre liderii chinezi.

Beijingul a acuzat de asemenea poliţia suedeză că a maltratat turişti chinezi în 2018, după expulzarea acestora dintr-un hotel din Stockholm unde nu aveau rezervare, caz luat în derâdere în Suedia.

La nivel global, cele două extreme se află în Rusia (71% de opinii favorabile), vecină a Chinei şi partener apropiat, şi în Japonia (14% opinii favorabile), ţară care are dispute teritoriale şi istorice cu Beijingul.

În Africa, în cele câteva ţări incluse în sondaj, opiniile favorabile sunt majoritare, cu un maxim în Nigeria (70%) şi un nivel ceva mai scăzut în Kenya (58%).

În ceea ce priveşte SUA, putere rivală a gigantului asiatic cu care este angajată într-un război comercial, impresiile pozitive sunt rare (26%).

În Canada, doar 27% dintre intervievaţi au o părere bună despre China, cifră care ar avea legătură cu criza provocată de arestarea anul trecut, la Vancouver, a unei directoare a grupului chinez Huawei, la cererea SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...