Londra devine un important centru global de tranzacţionare a yuanului

China Construction Bank (CCB), al doilea mare creditor chinez, a devenit, miercuri, prima bancă de clearing în yuani înfiinţată oficial în Londra pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare, cu prilejul vizitei la Londra a premierului chinez Li Keqiang, transmit Xinhua şi Bloomberg.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 08:40
Londra devine un important centru global de tranzacţionare a yuanului

Numirea sprijină obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din Europa, pe fondul concurenţei venite din Frankfurt, Paris şi Luxemburg.

Banca Centrală a Chinei a autorizat China Construction Bank Limited, subsidiara din Londra a CCB, să execute aceste operaţiuni, în urma semnării unui acord cu Banca Angliei în 31 martie. Acordul are ca obiectiv facilitarea utilizării yuanului de către bănci şi alte firme în tranzacţiile internaţionale şi să sprijine comerţul mondial şi investiţiile.
Li Keqiang a declarat, la o întâlnire cu premierul britanic David Cameron, că cele două state trebuie să-şi extindă cooperarea financiară, să realizeze tranzacţii direct în monedele lor naţionale, să înfiinţeze o bancă de clearing în yuani şi să deschidă subsidiare ale băncilor chineze în Marea Britanie.

Bank of China Ltd este banca de clearing în yuani din Hong Kong, Macao şi Taipei, în timp ce în Singapore aceste operaţiuni sunt realizate de Industrial & Commercial Bank of China Ltd.

‘Este de înţeles decizia Chinei de a permite mai multor bănci să efectueze operaţiuni de clearing, deoarece utilizarea pe plan mondial a yuanului se extinde. Londra este cheie pentru internaţionalizarea monedei chineze, ţinând cont că acest oraş a fost întotdeauna un centru al tranzacţiilor valutare. Acordul va permite Londrei să ofere mai multe produse în yuani’, a declarat analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.

În octombrie, China a acordat investitorilor din Londra dreptul de a achiziţiona acţiuni, obligaţiuni şi instrumente de pe piaţa financiară chineză în valoare de până la 80 miliarde de yuani (8,2 miliarde de lire sterline), sprijinind obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului, după Hong Kong.

Conform acordului, Londra şi Beijingul vor permite yuanului să fie tranzacţionat direct faţă de lira sterlină, ocolind dolarul şi reducând semnificativ costurile de tranzacţionare.

Cele mai mari cote din programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) sunt deţinute de Hong Kong (270 miliarde de yuani, Marea Britanie (80 miliarde de yuani) şi Singapore (50 miliarde de yuani).

Demarat în 2012 ca un stimulent pentru a determina investitorii să deţină yuani, programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) are acum o cotă globală de 350 miliarde de yuani, din care sunt utilizaţi 134 miliarde de yuani. În schimbul planului RQFII, autorităţile din Marea Britanie au început negocierile pentru a permite băncilor din China să-şi înfiinţeze subsidiare în Regatul Unit, reducând din cerinţele autorităţilor de reglementare impuse pentru extinderea instituţiilor financiare pe teritoriul britanic.

Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat recent de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).

În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentajul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.

Contracte comerciale în valoare de peste 14 miliarde de lire sterline (17 miliarde de euro) au fost semnate în timpul vizitei la Londra a premierului chinez Li Keqiang, a anunţat, marţi, David Cameron.

‘Marea Britanie este economia cea mai deschisă din Uniunea Europeană, cea mai primitoare pentru China’, a spus Cameron, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez, adăugând că vrea ca această situaţie să continue.

Cel mai important contract este cel prin care grupul BP va furniza companiei chineze CNOOC gaze naturale lichefiate în valoare de 20 de miliarde de dolari (aproape 12 miliarde de lire) pe parcursul a 20 de ani. De asemenea, au fost încheiate acorduri de parteneriat de către compania Rolls-Royce în domeniul energiei nucleare, dar şi de operatorul bursier London Stock Exchange şi o serie de bănci chineze.

Vizita premierului chinez confirmă o relansare a relaţiilor dintre Londra şi Beijing, care s-au răcit în 2012 după o întâlnire între David Cameron şi liderul spiritual tibetan Dalai Lama.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...