1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Londra, gata să respingă un nou referendum privind independenţa Scoţiei

Guvernul britanic se pregăteşte să respingă orice solicitare din partea prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, legată de organizarea unui al doilea referendum de independenţă, informează EFE, citând BBC.

03 mar, 2019 | Agerpres

Potrivit unor surse apropiate cabinetului, Executivul condus de conservatoarea Theresa May face pregatirile necesare pentru a respinge o eventuala cerere ce ar putea fi formulata în urmatoarele saptamâni.

Într-un asemenea caz, Sturgeon ar cere guvernului de la Londra activarea sectiunii 30, care transfera Parlamentului scotian puterea de a organiza un referendum de independenta.

"Prim-ministrul nu are dispozitia sa accepte acum alt referendum, ar spune pur si simplu nu", a declarat o sursa apropiata de Theresa May.

O alta sursa a adaugat ca nu exista "un raspuns" la aceasta chestiune, dar, asa dupa cum a reiterat din 2016 prim-ministrul, "acum nu este momentul", în timp ce o a treia sursa a aratat ca nu si-ar putea imagina niciun scenariu în care May sa-si dea aprobarea.

Sursele guvernamentale au subliniat ca o dezbatere asupra independentei regiunii ar însemna o distragere a atentiei într-un moment în care guvernul britanic îsi axeaza eforturile pe negocierile privind Brexitul, iar în plus executivul si-ar baza refuzul pe sondajele interne care releva ca opozitia fata de organizarea unui alt referendum este în crestere.

În 2014, Scotia a organizat o consultare privind independenta, în cadrul careia 55% au respins separarea de Regatul Unit, dar victoria Brexitului la referendumul din 2016, în care majoritatea scotienilor (62%) au sprijinit ramânerea în UE, a redeschis aceasta dezbatere.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO