Londra îşi alege un nou primar, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor – noi parlamente regionale

Londra îşi alege joi un nou primar, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor - noi parlamente regionale, în timp ce în Anglia vor fi reînnoite 124 de consilii municipale, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 19:36
Londra îşi alege un nou primar, Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor - noi parlamente regionale

În cadrul alegerilor municipale de astăzi din Londra, candidatul laburist Sadiq Khan, musulman, fiul unui şofer pakistanez de autobuz, ar putea deveni noul edil al oraşului, o ilustrare perfectă a cosmopolitismului capitalei britanice.

Sondajele îl creditează pe Khan cu un avans de zece procente faţă de principalul său adversar, conservatorul şi fiu de miliardar Zac Goldsmith (41 ans), deputat din cartierul rezidenţial Richmond.

Dacă acest avans se concretizează la urne, Sadiq Khan (45 de ani), deputat din Tooting, un cartier popular din sudul Londrei unde a crescut, îi va succede în funcţie carismaticului Boris Johnson (Partidul Conservator) şi va deveni primul primar musulman al unei mari capitale occidentale.

Khan şi Goldsmith au votat în cursul dimineţii. Secţiile de votare au fost deschise la ora 06.00 GMT şi se vor închide la ora 21.00 GMT, iar rezultatele nu vor fi cunoscute decât începând de vineri după-amiază.

Cei doi candidaţi au promis să răspundă celor mai presante probleme ale capitalei, a cărei populaţie a crescut cu 900.000 de locuitori în decurs de opt ani, ajungând la 8,6 milioane de locuitori: locuinţe inaccesibile, transport supraaglomerat şi populaţie.

În afară de londonezi, joi sunt chemaţi, de asemenea, la urne alegătorii din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, pentru a-şi alege noile parlamente regionale, şi cei din Anglia pentru reînnoirea a 124 de consilii municipale.

În Scoţia, Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist), care guvernează regiunea singur din 2011, speră să-şi întărească influenţa pentru a cere un nou referendum privind independenţa, mai ales dacă Regatul Unit votează pentru a ieşi din Uniunea Europeană pe 23 iunie, ceea ce scoţienii nu vor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...