Londra nu va participa la niciun sistem comun de azil al Uniunii Europene

Londra nu va participa la niciun sistem comun de azil al Uniunii Europene, a avertizat luni premierul britanic David Cameron, în timp ce liderii europeni caută o soluţie la criza migraţiei, relatează AFP.
Economica.net - mar, 08 mart. 2016, 06:27
Londra nu va participa la niciun sistem comun de azil al Uniunii Europene

‘Regatul Unit nu se va alătura niciunui proces comun de azil în Europa – noi avem o clauză solidă de exceptare ca o stâncă’, a scris Cameron într-o postare pe Twitter.

Anunţul premierului britanic intervine după apariţia unor informaţii potrivit cărora Bruxellesul ar putea propune centralizarea cererilor de azil în UE, în cadrul unei revizuiri generale a politicii sale în materie de azil, iniţiativă ce ar putea fi anunţată săptămâna viitoare.

Liderii UE au încercat luni, în timpul unui summit extraordinar cu Turcia la Bruxelles, să găsească o soluţie la criza implicând peste 1,2 milioane de migranţi sosiţi anul trecut în UE. Dar o decizie a fost amânată pentru următorul summit, preconizat să aibă loc în zilele de 17 şi 18 martie la Bruxelles.

Potrivit actualului sistem de azil, candidaţii trebuie să-şi depună cererea în prima ţară din UE în care au sosit. Aceasta înseamnă că ţările care sunt geografic cele mai expuse la sosiri ilegale, cum ar fi Italia şi Grecia, primesc un număr disproporţionat de cereri de azil.

Afluxul de migranţi din Siria, Irak şi din alte părţi ameninţă sistemul de liberă circulaţie Schengen, care implică 26 de ţări europene, inclusiv 22 de state membre ale Uniunii Europene din cele 28.

Confruntate cu sosiri masive, mai multe ţări ale sistemului Schengen au decis să-şi închidă graniţele.

Precedentele tentative de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE au eşuat în mare măsură.

Orice proiect de azil comun în UE ar fi problematic din punct de vedere politic pentru Marea Britanie, aflată în plină campanie pentru referendumul din 23 iunie în problema apartenenţei ţării la UE.

Majoritatea sondajelor indică faptul că ‘Da’-ul rămânerii Marii Britanii în UE prevalează în intenţiile de vot. Dar diferenţa dintre susţinătorii ‘Da’ şi cei ai ‘Nu’ se diminuează şi problemele legate de imigraţie şi capacitatea Marii Britanii de a-şi controla frontierele sunt, în acest context, deosebit de arzătoare.

Te-ar mai putea interesa și
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite noi proiecte comune
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite ...
Oficialii Nissan au dezvăluit astăzi că planurile Alianței includ preluarea de la Renault a 15% din divizia Ampere precum și devoltarea de produse comune pe piața din Europa....
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 90,5 milioane de euro, ca parte a planului de restructurare avizat ...
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Confruntat cu scăderea cererii pentru calculatoare personale, producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc. a ...
evoMAG pregătește investiții de 500.000 de euro. Compania se uită inclusiv peste granițe
evoMAG pregătește investiții de 500.000 de euro. Compania se uită inclusiv peste granițe
Retailerul electroIT evoMAG a bugetat investiții de 500.000 de euro în 2023, de două ori și jumătate mai mari ca anul ...