Londra plănuieşte să introducă un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE – presă

Guvernul britanic plănuieşte să introducă un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE, în cadrul unui plan de revizuire a politicilor în domeniul liberei circulaţii, şi o înăsprire a criteriilor de angajare, potrivit unui raport scurs în presă, relatează The Guardian în ediţia electronică.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 06:35
Londra plănuieşte să introducă un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE - presă

Însă, potrivit publicaţiei britanice, propunerea, care face parte dintr-o serie de alte măsuri, a fost deja criticată de către un influent parlamentar conservator, în opinia căruia Guvernul nu va putea opri un aflux de români şi bulgari, aşteptat în ianuarie.

Propunerea şi criticile parlamentarului reflectă tensiuni tot mai puternice în interiorul partidului aflat la putere cu privire la modul de gestionare a temerilor electoratului pe tema migrării, promovate de anumite publicaţii, comentează The Guardian.

Confruntările între conservatori pe tema UE urmează să se intensifice în 2014, în contextul în care eurodeputaţi, parlamentari şi consilieri locali caută modalităţi să stopeze ascensiunea UKIP, o formaţiune xenofobă şi eurosceptică, tot mai populară prin poziţia dură faţă de migrarea din state membre UE, care, potrivit unor analişti, ar urma să câştige teren în urma alegerilor europene şi locale din mai.

Documentul, întocmit de Ministerul britanic de Interne şi văzut de The Sunday Times, subliniază că imigraţia nelimitată din UE a afectat planurile britanicilor necalificaţi de a găsi locuri de muncă, a încurajat „turismul pentru beneficii sociale”, a exercitat anumite presiuni asupra serviciilor publice şi a provocat o „amplificare a tensiunilor sociale”.

Ministerul propune o serie de măsuri menite să reducă imigraţia, între care introducerea unui prag de 75.000 de imigranţi din interiorul Uniunii pe an şi înăsprirea criteriilor de angajare. Însă introducerea acestui prag necesită renegocierea relaţiilor britanice cu Europa, promisă de premierul David Cameron în cazul în care va fi reales în 2015.

De asemenea, în contextul alegerilor europene din mai, un grup de parlamentari conservatori i-au scris premierului cerând un „veto britanic faţă de toată legislaţia UE actuală”. Potrivit Mail on Sunday, parlamentarii sunt de părere că propunerea lor „va permite Guvernului să preia preia controlul asupra frontierelor, anularea restricţiilor UE asupra afacerilor, redobândirea controlului asupra politicii energetice şi invalidarea aplicării Chartei UE a drepturilor fundamentale”.

Pe de altă parte, ministrul laburist din umbră pentru afaceri Chuka Umunna a subliniat, într-o emisiune BBC One, asupra importanţei stopării ocupării locurilor de muncă de către imigranţi în defavoarea britanicilor, îndemnând Guvernul să aplice în mod corect prevederile referitoare la plata unui salariu minim şi să crească de zece ori amenzile pentru angajatorii care nu îl acordă. Însă, în opinia sa, migrarea a adus o serie de beneficii Marii Britanii.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...