1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Extern

Londra şi Bruxellesul intră în ultima linie dreaptă către un acord post-Brexit

Negociatorii britanici şi europeni îşi continuă cursa contracronometru în vederea încheierii unui acord cu privire la viitoarea lor relaţie comercială, un obiectiv considerat tangibil, în pofida unei zdruncinări a încrederii de către Londra care vrea să încalce tratatul Brexitului, relatează AFP, citat de News.ro.

28 sep, 2020 | News.ro

Săptămâna a început luni la Bruxelles cu o întâlnire între vicepreşedinele Comsiei Europene (CE) Maros Sefcovic şi ministrul britanic de stat Michael Gove.

În centrul discuţiilor lor se află foarte controversatul proiect de lege, aflat în curs de examinare în Parlamentul britanic, care pune în discuţie anumite angajamente pe care Guvernul Johnson şi le-a asumat în acordul care a încadrat plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie.

Furioşi din cauza acestei răsturnări, care încalcă potrivit însuşi Guvernului britanic dreptul internaţional, europenii au dat Londrei un ultimatum să retragă până la sfârşitul lunii proiectul de lege, ameninţându-o că altfel o dă în judecată.

Textul revine asupra anumitor dispoziţii vamale şi referitoare la ajutoare de stat alocate provinciei britanice Irlanda de Nord, prevăzute în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice cu Republica Irlanda, o garanţie esenţială în menţinerea păcii pe insula irlandeză.

Negociatorii intră apoi, începând de marţi într-o nouă rundă de negocieri cu privire la viitoarea relaţie, a noua din martie încoace - şi ultima, pentru moment, care figurează pe agendă.

Surse concordante declară că niciun progres nu este de aşteptat săptămâna aceasta de la negocierile din capitala belgiană.

Însă "calea către un acord trebuie identificată", apreciază un diplomat european. "Dacă nu vom avea nicio mişcare, procesul va fi în mare dificultate", trage el un semnal de alarmă.

Iar spectrul unui "no deal", care va zgudui şi mai mult economiile deja fragilizate de pandemia covid-19, va bântui din nou spiritele.

"Ca să fiu cinstit, eu nu sunt optimist" cu privire la şansele ajungerii la un acord, a subliniat luni, premierul irlandez Micheal Martin în ziarul gratuit "i", apreciind că proiectul britanic de lege a "erodat încrederea" între cei doi parteneri.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO