Londra susţine că nu va fi nicio acţiune militară în Siria înaintea rezultatelor anchetei ONU

Guvernul britanic nu va lansa o acţiune militară în Siria înainte de a afla rezultatele experţilor ONU care anchetează la locul unui presupus atac cu arme chimice, potrivit unei moţiuni care va fi supusă joi Parlamentului, relatează AFP.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 19:44
Londra susţine că nu va fi nicio acţiune militară în Siria înaintea rezultatelor anchetei ONU

„Secretarul general al ONU trebuie să se poată adresa Consiliului de Securitate imediat după încheierea misiunii echipei”, afirmă textul, adăugând: „Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite trebuie să aibă oportunitatea de a avea acest rezumat şi trebuie depuse toate eforturile pentru a obţine o rezoluţie a Consiliului de Securitate care să susţină o acţiune militară înainte ca o astfel de acţiune să fie luată”.

„Înaintea oricărei implicări britanice directe într-o astfel de acţiune, un alt vot va avea loc în Camera Comunelor”, precizează moţiunea.

O purtătoare de cuvânt a Downing Street a confirmat pentru AFP că acest vot „nu ca avea loc înainte ca inspectorii ONU să îşi poată face raportul”.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat miercuri că experţii au nevoie de patru zile pentru a-şi încheia munca la faţa locului. „Ulterior, experţii vor trebui să facă analize ştiinţifice, după care va trebui să facem un raport pentru Consiliul de Securitate pentru ca acesta să întreprindă acţiunile pe care le consideră necesare”, a declarat el.

Moţiunea care va fi supusă joi Parlamentului britanic „deplânge folosirea armelor chimice în Siria la 21 august 2013 de către regimul lui (Bashar al-)Assad, care a provocat sute de morţi şi mii de răniţi în rândul civililor sirieni”.

Ea „decide că se cere un răspuns umanitar puternic din partea comunităţii internaţionale şi că acest lucru poate cere, dacă va fi necesar, o acţiune militară care să fie legală, proporţionată şi destinată salvării de vieţi omeneşti împiedicând şi descurajând folosirea armelor chimice în Siria”, precizând că folosirea lor este o „crimă de război şi o crimă împotriva umanităţii”.

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...