Lovitură pentru „regenerabilii mici”. Vor plăti o nouă taxă

Micii producători de energie electrică din surse regenerabile vor mai primi o lovitură, după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va introduce tariful binom pentru transportul şi distribuţia energiei electrice. Circa 620 de mici producători vor plăti o nouă taxă.
Mihai Nicuţ - mar, 04 oct. 2016, 21:02
Lovitură pentru

Printre alte modificări legislative, ordinul ANRE, aflat încă la stadiul de proiect, îi va obliga pe unii dintre micii producători să plătească o nouă taxă, pe care nu o plăteau acum: tarif de injecţie în reţeaua de distribuţie.

„Producătorii racordați în RED (reţeaua electrică de distribuţie – n. red.) la înaltă, medie și joasă tensiune plătesc pentru energia electrică introdusă în RED o componentă tarifară pentru putere egală cu componenta tarifară pentru putere plătită de producătorii racordați la rețeaua electrică de transport (RET) pentru introducerea energiei electrice în RET”, se arată în proiectul de ordin al ANRE.

Este adevărat că acest ordin va intra în vigoare abia din anul 2019, după mai multe simulări şi după dezbateri, dar, dacă va fi aprobat în această formă, cei mai mici producători de energie din surse regenerabile vor fi afectaţi.

În momentul de faţă, producătorii mici, cu puteri instalate de sub 5MW, care sunt racordaţi la reţelele de distribuţie, nu la reţeaua de transport a Transelectrica, nu plătesc distribuitorului vreun tarif de injecţie a energiei în reţea. Potrivit proiectului de ordin citat mai sus, vor plăti.

Oficialii organizaţiei patronale a producătorilor de energie din surse regenerabile confirmă că producătorii mici vor fi afectaţi, şi spun vor veni cu o poziţie publică în legătură cu acest proiect de ordin.

„În principiu, este vorba despre microhidrocentrale şi parcuri solare cu capacităţi de sub 5MW. Este vorba despre câteva sute de megawaţi. Nu ne-am făcut calculele, încă, dar vom vorbi săptămâna viitoare despre mai multe modificări pe care le aduce acel ordin”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Martin Moise, prim-vicepreședintele Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES.

Potrivit datelor acestuia, 618 producători, care au o putere instalată de 806 MW, sunt în această situaţie.

Momentan, tariful de injecţie în reţeaua Transelectrica este de 0,85 lei/MWh. După introducerea tarifelor de tip binom, acest tarif va fi alcătuit din mai multe componente (pentru putere şi pentru energie), dar oficialii ANRE au spus că el nu va creşte după 2019. Iar producătorii racordaţi la reţeaua de distribuţie vor plăti acelaşi tarif.

Răspunsul ANRE

ECONOMICA.NET a solicitat ANRE lămuriri referitoare la obligativitatea plăţii acelui tarif şi pentru producătorii legaţi direct la reţeaua de distribuţie. Iată răspunsul ANRE:

„O noutate legată de aplicarea tarifului de tip binom este aceea că producătorii de energie electrică racordați la rețeaua electrică de transport și la nivelul de 110 kV al rețelelor electrice de distribuție vor plăti o componentă tarifară pentru putere pentru capacitatea instalată a centralelor electrice pe care le dețin, o componentă tarifară pentru energie pentru introducerea energiei electrice în reţeaua electrică de transport, precum şi o componentă pentru energie pentru extragerea energiei electrice din reţeaua electrică de transport, respectiv din rețelele electrice de distribuție la nivelul de tensiune de 110 kV.
Pentru a nu crea distorsiuni ale concurenței prin preț, valorile componentelor tarifare stabilite pentru producătorii racordați la rețeaua electrică de transport sunt aceleași cu cele aplicate producătorilor de energie electrică racordaţi la reţelele electrice de distribuţie. Producătorii de energie electrică racordați la rețelele electrice de distribuție de medie și joasă tensiune nu plătesc componenta pentru energie pentru introducerea energiei electrice în reţea, considerându-se faptul că aceștia contribuie, prin introducerea energiei electrice în reţea, la reducerea pierderilor de energie electrică la medie și joasă tensiune”, spune ANRE.

Producătorii de energie din surse regenerabile sunt sub presiune din cauza schimbării legislaţiei referitoare la certificatele verzi. Momentan, în piaţă ar fi 7 milioane de certificare verzi emise care nu-şi găsesc cumpărători, şi tot mai mulţi producători din zona regenerabilelor spun că vor intra în faliment.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler......
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...