1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

News

Lucia Varga: Vrem să începem împădurirea a 20.000 de hectare pentru a preveni riscul de inundații

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a declarat vineri, la Târgu Mureș, că se dorește începerea în această toamnă a împăduririi a circa 20.000 de hectare de teren pentru prevenirea riscului de inundații, împiedicarea scurgerilor de pe versanți și alunecările de teren.

11 oct, 2013 | Agerpres

'Noi vrem, că în această toamnă vrem, să începem lucrările la împădurirea unor terenuri în special de pe bazinetele mici pentru a preveni riscul de inundații. Avem identificate peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri în regim de urgență pentru a diminua riscul alunecărilor de teren și a scurgerilor de pe versanți (...) Începem proiectele de împădurire, a fost un efort pentru a identifica acele terenuri, începem lucrările de împădurire în această toamnă și le continuăm anul viitor, făcând o eșalonare astfel încât în maxim 2 ani să le finalizăm, pentru că sunt zonele cele mai expuse riscului de alunecări de teren și de scurgeri de pe versanți', a spus Lucia Varga.

Potrivit ministrului, pe lângă cele 20.000 de hectare de terenuri prevăzute a fi împădurite începând din această toamnă, proiectul de modificare a Codului Silvic — aprobat în Guvern și transmis Parlamentului — mai prevede împădurirea a încă 1 milion de hectare de teren până în 2030, fiind identificate și sursele de finanțare.

Lucia Varga a precizat că pentru împădurirea a peste un milion de hectare în România, ministerul este în discuții pentru a cumpăra aceste terenuri de la proprietari sau pentru a-i sprijini să le împădurească.

Ministrul a spus că fondurile necesare pentru împădurirea acestor terenuri sunt prevăzute tot în proiectul de lege de modificare a Codului Silvic și anume din fondurile generate în urma vânzării certificatelor de bioxid de carbon.

'Este o sursă identificată, România beneficiază de acest fonduri și cu prioritate trebuie să le dirijăm către proprietari, așa cum este prevăzut și în Codul Silvic, dar și către împădurirea acestor terenuri. Avem o altă sursă — Fondul de ameliorare — sumele prevăzute a fi cheltuite în acest an sunt de 40 de milioane de lei. Avem identificate, o să le facem publice, am făcut aceste evaluări cu Institutul de Hidrologie și cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, am identificat pe fiecare județ terenurile care trebuie împădurite și le punem la dispoziție în perioada următoare', a accentuat ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO