Lucian Anghel, BVB: Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor

Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor, iar efectele se vor resimţi şi în 2017, însă o creştere economică bazată exclusiv pe consum nu este sustenabilă în România pe termen lung, a declarat marţi Lucian Anghel, directorul general al BCR Pensii şi preşedinte al Consiliul de Administraţie BVB, într-o conferinţă pe teme de fiscalitate.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 09:24
Lucian Anghel, BVB: Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, anul viitor

‘Este clar că anul viitor consumul va fi stimulat ca urmare a noului Cod fiscal. El va fi stimulat faţă de un consum care deja a fost stimulat în acest an. Efectele se vor resimţi şi în 2017. Este important de văzut cât de mult se vor inflama dezechilibrele, acest deficit comercial’, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, dacă în România consumul s-ar fi bazat pe produse fabricate în ţară, atunci creşterea economică ar fi fost şi mai mare iar economia ar fi crescut mai sănătos.

‘Dacă ne uităm, există deficite comerciale, iar asta înseamnă că noi consumăm mai mult din ce produc alţii. Practic exportăm seva pe care noi o producem aici către alte ţări de unde importăm. Creşterile economice ar fi fost mai mari dacă noi nu am fi exportat. Dacă acest consum se baza pe produse fabricate în România, atunci creşterea economică ar fi fost şi mai mare, atunci economia ar fi crescut mai sănătos. Este o idee foarte bună un guvern tehnocrat să se gândească la acest lucru până anul viitor la alegeri. Din consum putem să trăim o perioadă mai bine, dar la un moment dat va veni nota de plată. Este foarte important să avem investiţii în această economie şi din acestea pe termen lung vom putea trăi mai bine’, a explicat Anghel.

Guvernul a aprobat, în octombrie, mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apă la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor şi scutirea de impozit pe profit pentru unităţile din învăţământul preuniversitar.

Specialişti în domeniul fiscalităţii şi mediului de afaceri dezbat, marţi, noile prevederi ale Codului Fiscal, în cadrul conferinţei ‘Business to more Business’ organizată de Doingbusiness.ro şi Kompass România.

La eveniment sunt prezenţi Cătălin Păuna – country economist Banca Mondială, Lucian Anghel – directorul general al BCR Pensii, preşedinte al Consiliul de Administraţie BVB, Violeta Luca – marketing & operations director Microsoft România, Gabriel Biriş – managing partner Biriş Goran SPARL.

Conferinţa debutează cu o sesiune de ‘Business Strategy’ – oportunităţi şi provocări pentru companii în contextul economic şi politic actual şi transformările impuse de hiper-conectivitate şi digitalizare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...