1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Lucian Bode: Guvernul a adoptat cadrul legal pentru plata compensaţiilor pentru transportatorii de persoane pe cale ferată

Guvernul a aprobat cadrul legal pentru a putea acorda compensaţiile pentru perioada 2020-2021 către toţi operatorii de transport feroviar de călători - CFR Călători şi operatori privaţi, a anunţat, joi, ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, citat de Agerpres.

20 feb, 2020 | Agerpres

"Proiectul reglementează condiţiile, modalităţile şi perioada în care operatorii de transport feroviar de călători care îndeplinesc obligaţia de serviciu de transport public de călători primesc de la bugetul de stat compensaţie, parte a subvenţiei. Veniturile unui operator feroviar se compun din veniturile obţinute în urma vânzării biletelor plus veniturile obţinute din facilităţi, mă refer la acele compensaţii care se dau la pensionari, elevi, studenţi şi aşa mai departe, şi a treia componentă a veniturilor reprezintă veniturile din compensaţii", a declarat Bode la finalul şedinţei de guvern.

El a explicat că, în ceea ce priveşte veniturile din compensaţii, sunt doi indicatori care stau la baza calculării subvenţiei acordate pentru această componentă: tren/km şi călători/km.

"Am adoptat astăzi, aşadar, cadrul legal pentru a putea acorda aceste compensaţii către toţi operatorii de transport feroviar de călători, începând cu CFR Călători, care ocupă în acest moment aproximativ 80% din piaţă, şi continuăm cu toţi ceilalţi operatori privaţi care operează în acest sector", a adăugat Bode.

Suma care va fi acordată drept compensaţie ar urma să se ridice la 1,2 miliarde de lei.

Stabilirea duratei de doar un an pentru indicatorii în funcţie de care se raportează plata compensaţiilor, potrivit acestuia, ţine de acordul dat de Consiliul Concurenţei, condiţionat de transpunerea în legislaţia naţională a unei reglementări europene, Regulamentul 1370/2007.

În şedinţa de guvern a fost aprobat şi un memorandum privind procedurile pentru acordarea subvenţiei la Metrorex, urmând să fie emis un ordin de ministru cu avizul Consiliului Concurenţei.

"Prin acest demers, acordăm cadrul legal pentru ca aceste proceduri să se deruleze, pentru ca subvenţia cuprinsă, deja, în proiectul de buget pentru anul 2020, şi anume 507 milioane lei, să poată să fie acordată şi în acest an fără întârziere şi fără a aduce perturbaţii în activitatea unei companii importante în ceea ce priveşte transportul public din Bucureşti", a mai declarat ministrul interimar al Transporturilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO