Lucian Croitoru, BNR: Nu există un pericol al deflaţiei. Creşti impozitele când vrei să opreşti economia

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune că nu exista un pericol al deflaţiei pentru economie dacă guvernul nu ar fi decis majorarea accizelor, şi că măsura va adânci deficitul de cerere, cu impact asupra consumului şi a creşterii economice.
Mihai Banita - joi, 28 nov. 2013, 10:48
Lucian Croitoru, BNR: Nu există un pericol al deflaţiei. Creşti impozitele când vrei să opreşti economia

„După părerea mea, nu exista un pericol al deflaţiei”, a răspuns Lucian Croitoru, întrebat dacă în absenţa creşterii de accize şi taxe de la începutul anului viitor rata inflaţiei ar fi devenit negativă.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, declara în urmă cu două zile că introducerea accizei suplimentare la carburanţi de 7 eurocenţi pe litru de la 1 ianuarie a fost o măsură necesară pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la creşterea şomajului şi la recesiune.

Pe lângă introducerea acestei accize suplimentare, guvernul a mai decis şi creşterea nivelului general al accizelor cu rata medie a inflaţiei de 4,77%, deşi aceasta se ajusta anual cu nivelul cursului de schimb de la 1 octombrie, mai mic în acest an decât cel de anul trecut.

Companiile şi populaţia vor plăti şi impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei. Acesta se va aplica pentru imobilele din domeniul energetic şi din alte industrii, din telecom şi transport.

În condiţiie în care economia României este afectată de un deficit de cerere, creşterea impozitării nu va elimina acest deficit, ci îl va adânci, crede Croitoru.

„Creşterea impozitelor nu stimulează producţiei în niciun caz, acestea ajung la consumator, cererea va fi mai mică, ocuparea va fi şi ea mai mică”, a declarat Croitorul, în cadrul seminarului Eucofile, organizat la Sinaia, de BNR şi AlphaBank.

„Creşti impozitele când vrei să opreşti economia”, mai spune Croitoru, în momentele în care creşterea economică este peste potenţial, precizând că şi atunci „introduci distorsiuni în piaţă”.

Potrivit consilierului guvernatorului Isărescu, „cea mai sigură metodă să produci inflaţie este să măreşti deficitul, abia apoi să intri în zona de relaxare cantitativă”. Acesta mai precizează că „un guvern care a împrumutat 100 de unităţi monetare cu gândul să facă inflaţie, trebuie să facă inflaţie”, altfel sarcina datoriei va creşte.

Acesta nu a dorit să se pronunţe asupra măsurilor necesare pentru a echilibra bugetul de anul viitor, şi că proiectul de buget reflectă realitatea politică din acest moment.

„Un buget este întotdeauna rezultatul unui echilibru politic, dacă aveam alt echilbru politic, aveam alt buget”, a adăugat Croitoru.

Acesta a estimat că accizele majorate vor contribui cu 0,5-0,6 puncte procentuale la rata inflaţiei, estimată anterior creşterii accizelor la 3,1% pentru 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...