Lucian Croitoru, BNR: Nu există un pericol al deflaţiei. Creşti impozitele când vrei să opreşti economia

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune că nu exista un pericol al deflaţiei pentru economie dacă guvernul nu ar fi decis majorarea accizelor, şi că măsura va adânci deficitul de cerere, cu impact asupra consumului şi a creşterii economice.
Mihai Banita - joi, 28 nov. 2013, 10:48
Lucian Croitoru, BNR: Nu există un pericol al deflaţiei. Creşti impozitele când vrei să opreşti economia

„După părerea mea, nu exista un pericol al deflaţiei”, a răspuns Lucian Croitoru, întrebat dacă în absenţa creşterii de accize şi taxe de la începutul anului viitor rata inflaţiei ar fi devenit negativă.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, declara în urmă cu două zile că introducerea accizei suplimentare la carburanţi de 7 eurocenţi pe litru de la 1 ianuarie a fost o măsură necesară pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la creşterea şomajului şi la recesiune.

Pe lângă introducerea acestei accize suplimentare, guvernul a mai decis şi creşterea nivelului general al accizelor cu rata medie a inflaţiei de 4,77%, deşi aceasta se ajusta anual cu nivelul cursului de schimb de la 1 octombrie, mai mic în acest an decât cel de anul trecut.

Companiile şi populaţia vor plăti şi impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei. Acesta se va aplica pentru imobilele din domeniul energetic şi din alte industrii, din telecom şi transport.

În condiţiie în care economia României este afectată de un deficit de cerere, creşterea impozitării nu va elimina acest deficit, ci îl va adânci, crede Croitoru.

„Creşterea impozitelor nu stimulează producţiei în niciun caz, acestea ajung la consumator, cererea va fi mai mică, ocuparea va fi şi ea mai mică”, a declarat Croitorul, în cadrul seminarului Eucofile, organizat la Sinaia, de BNR şi AlphaBank.

„Creşti impozitele când vrei să opreşti economia”, mai spune Croitoru, în momentele în care creşterea economică este peste potenţial, precizând că şi atunci „introduci distorsiuni în piaţă”.

Potrivit consilierului guvernatorului Isărescu, „cea mai sigură metodă să produci inflaţie este să măreşti deficitul, abia apoi să intri în zona de relaxare cantitativă”. Acesta mai precizează că „un guvern care a împrumutat 100 de unităţi monetare cu gândul să facă inflaţie, trebuie să facă inflaţie”, altfel sarcina datoriei va creşte.

Acesta nu a dorit să se pronunţe asupra măsurilor necesare pentru a echilibra bugetul de anul viitor, şi că proiectul de buget reflectă realitatea politică din acest moment.

„Un buget este întotdeauna rezultatul unui echilibru politic, dacă aveam alt echilbru politic, aveam alt buget”, a adăugat Croitoru.

Acesta a estimat că accizele majorate vor contribui cu 0,5-0,6 puncte procentuale la rata inflaţiei, estimată anterior creşterii accizelor la 3,1% pentru 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români de spații logistice
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români ...
Fortress REIT, acționarul majoritar al celui mai mare proprietar de spații comerciale din România, NEPI Rockcastle, și-a ...
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...