Lucian Duţă va răspunde pentru nereguli de 1.2 mil. euro la proiectul cardului naţional de sănătate

Guvernul a anunţat azi că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru neregulile comise de fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă, în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, nereguli care au dus în final la neimplementarea proiectului cardului şi la crearea unor pagube de peste 1,2 milioane euro la Imprimeria Naţională.
Cristina Şomănescu - Dum, 14 iul. 2013, 06:58
Lucian Duţă va răspunde pentru nereguli de 1.2 mil. euro la proiectul cardului naţional de sănătate

Neregulile au fost sesizate de către inspectorii Corpului de Control al Prim-Ministrului, într-un raport redactat în urmă cu aproape o lună şi făcut public azi.

Lucian Duţă este pasibil de infracţiune de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, din cauza creării unei pagube de peste 1.27 milioane de euro, aduse Imprimeriei Naţioanale, din cauza întârzierilor din proiectul cardului (sumă constituită din 748.000 de euro, profitul brut pe care Imprimeria miza, în urma producerii cardurilor, pe care nu l-a mai realizat şi cheltuieli de peste 526.000 de euro, aferente scrisorii de garanţie de plată a sumelor datorate către furnizorul de semiconductori), se arată în raportul Corpului de Control al Prim-Ministrului.

Însă, pagubele totale aduse Imprimeriei Naţionale din cauza întârzierilor în proiectul cardului sunt mult mai mari.

Cardul naţional de sănătate – documentul electronic prin care medicii vor verifica dacă suntem asiguraţi la Sănătate – nu va fi funcţional în acest an. Asta înseamnă că vom dovedi că suntem asiguraţi în sistem tot cu adeverinţa de la Casa de Sănătate sau de la angajator, scria ECONOMICA.NET în luna iunie.

Deşi potrivit normelor de aplicare a legii, cardul naţional de sănătate e obligatoriu de la 1 ianurie 2013, nimeni nu primit până acum cardul, acesta fiind doar testat în judeţul Arad care a fost ales ca centru-pilot pentru implementarea proiectului cardului naţional de sănătate, cu titlu experiemental.

CNAS promite însă că până la finele lui 2013, 7.5 milioane de pacienţi cu vârste de peste 18 ani vor primi cardul naţional de sănătate. Mai multe detalii găsiţi în ECONOMICA.NET.

Amintim că la 1 septembrie 2010, fostul prim-ministru Emil Boc a aprobat Memorandumul cu privire la implementarea cardului naţional de sănătate, iniţiat de Cseke Attila, ministrul Sănătăţii de la acea vreme şi Lucian Duţă, preşedintele CNAS în 2010. Acest Memorandum stabilea termene-limită precise pentru realizarea proiectului cardului naţional de sănătate, stabilea atribuţiile CNAS şi ale Imprimieriei în acest proiect.
Printre altele, Memorandumul stabilea ca din ianuarie 2011 să se înceapă efectiv producţia cardurilor, ritmul preconizat de emitere a cardurilor urmând să fie de 1 milion de carduri pe lună.

Ce nereguli a găsit Corpul de Control al Prim-Ministrului la proiectul cardului de sănătate

Niciuna din cele 15 măsuri prevăzute în graficul anexat Memorandumului cu tema implementarea cardului naţional de sănătate, aprobat în şedinţa de Guvern din 1 septembrie 2010, nu a fost realizată integral în termenul stabilit, o parte dintre ele au fost îndeplinite cu mari întârzieri, altele deloc. Concret, s-a amânat emiterea primelor carduri experiementale, s-a amânat emiterea şi expedierea cardurilor de sănătate către asiguraţi şi transferul de date către furnizorii de servicii de sănătate.

Motivul: CNAS nu a iniţiat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare cu Imprimeria Naţională, astfel că în 2011 nu a mai fost încheiat contractul privind producerea cardului care a dus în bulgăre-de-zăpadă la neînceperea personalizării cardurilor şi livrării lor către asiguraţi. 

Amintim, de asemenea, că prin Memorandumul antemenţionat, Lucian Duţă şi-a asumat, în calitate de preşedinte CNAS, realizarea termenelor prevăzute în proiect, angajându-se că va onora termenele stabilite, în numele CNAS (termene neîndeplinite, cum spuneam mai sus).

De ce e Duţă învinuit

– Corpul de Control al Prim-ministrului a constatat că Lucian Duţă nu a întreprins măsurile necesare pentru iniţierea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare cu Imprimeria Naţională şi, deci, pentru încheierea contractului pentru producerea cardului, cu CN Imprimeria.

Mai mult, Corpul de Control al Prim-ministrului a constatat că Lucian Duţă nu a întreprins măsurile necesare pentru elaborarea caietului de sarcini privind soluţia informatică a cardului naţional de sănătate, sarcină care revenea Comisiei constituite în acest scop, de către CNAS. Mai precis, Lucian Duţă a emis cu şapte luni întârziere faţă de termenul stabilit în Memorandului din 2010, Ordinul privind specificaţiile informatice ale sistemului cardului naţional de sănătate, arată Corpul de Control al Prim-Ministrului.

Concret, ce pagube au produs întârzierile din proiectul cardului de sănătate

– Imprimeria nu a realizat profitul brut de 748.000 de euro, pe care miza în urma producerii cardurilor.

– Imprimeria Naţională a avut întârzieri la plata furnizorilor, care au condus la înregistrarea unor cheltuieli de peste 500.000 de euro – costuri aferente constituirii unei scrisori de garanţie de plată către furnizorul semiconductorilor de tip „cip cu contact pentru smart carduri”.

-Imprimeria a realizat un deficit de numerar determinat de achitarea materiilor prime pentru producerea cardurilor, în cuantum de peste 16,70 milioane de euro, compania rămânând cu o parte din investiţie nerecuperată, tocmai pentru că proiectul cardului nu s-a implementat.

-Întârzierile din proiect au dus la creşterea necesarului de împrumut al Imprimeriei, din cauza deficitului de numerar, care a condus la contractarea de companie a unui credit de 13.5 mil. de euro în decembrie 2012, pentru stingerea unei datorii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune măsurile ce se impun
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune ...
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării ...
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, după o vizită pe ...
Marea Britanie impune testarea înainte de intrarea în ţară pentru toţi călătorii, inclusiv cei vaccinaţi
Marea Britanie impune testarea înainte de intrarea în ţară pentru toţi călătorii, inclusiv cei vaccinaţi
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a decis sâmbătă că toate persoanele care intră în ţară trebuie ...