Lucrările agricole din campania de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, în această săptămână (agrometeo)

Lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, în perioada următoare, iar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, reiese din prognoza agrometeorologică valabil pentru intervalul 23 - 29 iulie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Economica.net - mar, 23 iul. 2019, 07:27
Lucrările agricole din campania de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, în această săptămână (agrometeo)

Din punct de vedere termic, în perioada de referinţă, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15 şi 26 grade Celsius, în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice, şi între 17 şi 28 de grade Celsius, spre sfârşitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de până la 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

În plus, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

În ceea ce priveşte caracteristicile agrometeorologice, în cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, Moldovei, vestul şi local nordul şi sudul Munteniei, vestul şi sud-vestul Crişanei, nord-estul, estul şi izolat sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Pe de altă parte, în Dobrogea, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Banat, Muntenia, sudul şi izolat estul, nordul, centrul şi nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, vestul Crişanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

La capitolul culturi agricole, estimările pentru perioada următoare, arată că procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, precum şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării şi mai intens în zonele de câmpie şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În zilele cele mai calde, cu temperaturi maxime ale aerului situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30 – 32 de grade Celsius) a plantelor se va semnala fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea prematură a frunzelor bazale la culturile prăşitoare, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

Cultura de grâu de toamnă semănată tardiv îşi va definitiva maturitatea ceară (100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. De asemenea, la speciile înfiinţate în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole.

De asemenea, floarea-soarelui va înregistra predominant fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate ceară (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în timp ce porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (90-100%), aflându-se la înflorire şi mătăsire (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%) la hibrizii timpurii şi extra-timpurii.

La sfecla de zahăr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (70-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (40-100%). Totodată, cartoful pentru consum va parcurge înflorirea (75-100%), creşterea tuberculilor şi veştejirea vrejilor (10-100%), iar în aproape toate plantaţiile, pomii fructiferi se vor afla predominant la creşterea/coacerea rodului şi dezvoltarea mugurelui terminal. Totodată, la soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare.

Conform specialiştilor, la viţa-de-vie se vor înregistra fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, în majoritatea podgoriilor.

La nivel general, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune, menţionează ANM.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Un supercomputer este o mașină construită pentru a gestiona miliarde, dacă nu chiar trilioane de calcule simultan. Cu ...
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Mii de zboruri au fost anulate sâmbătă în Statele Unite, în aşteptarea unei violente furtuni de iarnă care va afecta, ...
Ambasada SUA în România caută asistent HR şi tehnician telecomunicaţii pe salarii care încep de la circa 3.000 de lei net lunar
Ambasada SUA în România caută asistent HR şi tehnician telecomunicaţii pe salarii care încep de la circa 3.000 de lei ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cele de asistent HR şi tehnician telecomunicaţii la Ambasada ...