Lucrările la reţeaua Ro-Net ar putea începe în iunie. Termenul de finalizare este noiembrie 2015 – Telekom România

Implementarea proiectului Ro-Net, prin care 783 de localităţi din România vor fi conectate la Internet, va începe, cu siguranţă, în această vară, undeva la începutul lunii iunie, la ora actuală fiind aşteptat acceptul Ministerului pentru Societatea Informaţională /MSI/ pe documentaţia de design şi proiectare, a declarat, luni, pentru Agerpres, Ovidiu Ghiman, director executiv Comercial Segment Business Telekom România.
Economica.net - lun, 25 mai 2015, 12:41
Lucrările la reţeaua Ro-Net ar putea începe în iunie. Termenul de finalizare este noiembrie 2015 - Telekom România

‘Din punctul nostru de vedere, am finalizat prima etapă, cea de design şi proiectare. Toată documentaţia a fost depusă la minister /Ministerul pentru Societatea Informaţională, n.r./ şi aşteptăm acceptul final pe această documentaţie pentru a putea să mergem în etapa a doua, în care începem să construim reţeaua. Acceptul îl aşteptăm în următoarele zile pentru că ne dorim să începem implementarea proiectului cât mai repede. Ştim că sunt de implementat reţele în 783 de localităţi. Ne propunem ca, până la sfâşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie a acestui an, să finalizăm implementarea reţelei, pentru că proiectul trebuie să se finalizeze anul acesta, conform obligaţiei contractuale pe care o avem cu ministerul. Cu siguranţă, ne propunem să demarăm implementarea proiectului Ro-Net undeva la începutul lunii iunie din acest an’, a precizat Ghiman.

Acesta a adăugat că, pe parcursul implementării proiectului de broadband în cele 783 de localităţi, vor fi efectuate predări intermediare a lucrărilor finalizate către Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/.

‘Proiectul are mai multe etape, în fiecare dintre acestea clientul, adică ministerul, trebuie să treacă printr-o procedură de acceptanţă. În momentul în care se dă acceptanţa pe faza de proiect tehnic, de atunci începem să lucrăm în paralel în cât mai multe dintre cele 783 de localităţi. Vom avea inclusiv livrări intermediare, adică pe măsură ce lucrările dintr-o localitatea vor fi încheiate, acestea se vor preda către minister’, a explicat Ovidiu Ghiman.

La sfârşitul lunii aprilie a acestui an, ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, afirma că nu are siguranţa că, până la sfârşitul anului, se va aduce infrastructura broadband în cele 783 de localităţi.

‘(…) Ştiţi despre proiectul Ro-Net, deşi când am venit la minister eram un pic sceptic că vom putea să-l implementăm. Încep să devin din ce în ce mai optimist, doar că, până la sfârşitul anului, încă nu am siguranţa că vom aduce în cele 783 de localităţi această infrastructură. Să vedem ce se va întâmpla până la sfârşitul anului’, a spus Grindeanu.

Potrivit MSI, reţeaua de distribuţie prin intermediul căreia 783 de de localităţi din România vor fi conectate la Internet până la sfârşitul anului 2015 va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri.

Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare totală de aproape 378 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă /FEDR/ este de 252,3 milioane de lei.

Derulat pe parcursul a 11 luni, Ro-Net vizează construirea unei infrastructuri naţionale de comunicaţii de bandă largă în scopul furnizării de servicii de comunicaţii electronice în zone rurale defavorizate, care, în acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice.

Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul în urma licitaţiei organizate de MSI – Telekom Communications şi Telekom Mobile – vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul în perioada eligibilă a programului de finanţare care se încheie la 31 decembrie 2015. Conform contractului, MSI a concesionat companiilor câştigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea, operarea şi mentenanţa infrastucturii. Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ vor beneficia de internet broadband.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru......
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, fac exerciții de imagine organizând comandamente inutile
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, ...
Uniunea Salvați România îi acuză, sâmbătă, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări ...
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi ...