Ludovic Orban şi-a dat demisia din funcţia de premier

Ludovic Orban a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de premier, anunțând că nu se cramponează de această poziție, dar se va implica în discuțiile pentru formarea unui nou cabinet. Prim-ministrul a fost informat în această seară de către preşedintele Klaus Iohannis că nu va mai fi nominalizat în această funcţie, la negocierile pentru viitorul guvern.
Economica.net - lun, 07 dec. 2020, 16:30
Ludovic Orban şi-a dat demisia din funcţia de premier

Iată declarațiile premierului:

Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru

România are nevoie de un guvern responsabil

Decizia mea, vreau să arate că nu mă cramponez de funcție, nu pun nicio condiție.

Îmi închei mandatul de premier după un an și o loună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă.

Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite.

Tot ce a fost omenește posibil am făcut. Am încercat să găsim răspunsuri la toate confruntările.

Pe 6 decembrie românii au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am e de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD

Voi fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să utilizeze toate resursele și oportunitățile

După demisia mea, Guvernul va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României.

Am convingerea că în viitoarele negocieri PNL va avea capacitatea de a da premierul și de a forma coloana verticală a viitorului guvern.

–––––––––––

Marţi urmează o consultare a conducerii PNL cu preşedintele Iohannis pentru propunerea de premier.

Preşedintele Klaus Iohannis a admis luni că prezenţa slabă la vot ar fi putut fi determinată de faptul că mulţi oameni sunt pur şi simplu nemulţumiţi – de el, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.

Şeful statului a mai precizat luni că nu există un câştigător al alegerilor parlamentare, că PNL şi USR au obţinut mai multe voturi decât în 2016, concluzia sa fiind că centru-dreapta are peste 50%, iar PSD poate să rămână în afara deciziei politice. El a mulţumit tuturor celor care au votat, garantându-le că fiecare vot va fi luat în considerare. El a remarcat că sunt şi mulţi români nemulţumiţi de el, de partide, de întreaga clasă politică.

„Alegerile s-au terminat şi pot să trag primele concluzii. Daţi-mi voie prima dată să vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit din casă, aţi mers la secţie şi aţi votat. Vă garantez că fiecare vot contează. În acelaţi timp însă trebuie să fim foarte sinceri – participarea la vot a fost redusă şi este foarte clar că sunt mulţi români care fie nu au primit suficientă informaţie despre aceste alegeri, fie sunt pur şi simplu nemulţumiţi – de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Eu văd aceste lucruri şi e important ca toţi politicienii să vadă aceste lucruri. Aceste motive trebuie elucidate şi sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu Guvernul care se va forma, să analizăm toate aceste chestiuni”, a afirmat preşedintele.

Preşedintele a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.

„Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate. Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu şi din acest motiv a trebuie să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. În acest fel PSD-ul poate în fine, după un ciclu întreg de alegeri, PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice”, a declarat Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...